Facket larmar om mobbning på Mittmedias redaktioner

0:59 min

Idag gick en skrivelse med kritik mot arbetsledningen till Mittmedias vd. Arbetsledningen har mer eller mindre tvingat bort anställda, säger Journalistförbundets Tomas Backlund.

Journalistklubben vid Mittmedia skickade under måndagen in en skrivelse till Mittmedias vd, koncernledning, bolagsstyrelse och ägarstiftelse.

I skrivelsen kritiserar man hur man anser att Mittmedia agerat, hur man har tvingat bort personal det senaste året.

– Det här är ett beteende, något som satts i system mer eller mindre, säger Tomas Backlund, ordförande för journalistfacket på Mittmedia.

Arbetsgivarsidan menar att ingen sagts upp, trots inkomstbortfall på annonssidan.

Det är en sanning med modifikation menar du?

– Jag skulle säga att om man ställs inför ett val som man inte kan ta, så är frågan hur frivilligt det är att man väljer att gå med på en överenskommelse som att sluta.

P4 Västernorrland har sökt Mittmedias vd Per Bowallius för en kommentar, utan framgång, men säger till tidningen Journalisten att man tar signalerna på allvar. 

– Det finns medarbetargrupper som är ganska stukade efter allt vi har gått igenom. Vi har satt upp en vision om noll procents sjukfrånvaro som beror på arbetet. Vi måste ha den ambitionen. Det kan inte vara okej att någon blir sjuk på grund av sin arbetssituation, säger Per Bowallius. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista