Var fjärde politiker i Härnösand har hoppat av kommunfullmäktige

1:14 min

Många politiker lämnar sina uppdrag. I Härnösand har 25 procent av fullmäktigeledamöterna hoppat av sedan förra valet.

Det är ganska vanligt att förtroendevalda politiker hoppar av mitt under mandatperioden och alla vanligast är det i Härnösand.

Det var livet som kom emellan.

Två och ett halvt år efter valet har 25 procent av de ordinarie ledamöterna redan hoppat av. Räknar man även med ersättarna så är det 40 procent som har lämnat sina platser i fullmäktige i Härnösand.

I Timrå är det 12 procent, i Sundsvall 11 procent, i Örnsköldsvik 15 procent och i Ånge 3 procent av ordinarie fullmäktigeledamöter.

Anton började studera

Anton Byström, 18 år, som valdes in på en plats för centerpartiet i Härnösands kommunfullmäktige sa upp sin plats vid årsskiftet eftersom han börjat studera till civilingenjör i Linköping.

– Det var tråkigt absolut, men det är för långt mellan Linköping och Härnösand. Det var livet som kom emellan, säger Anton som tror att han kommer att arbeta som förtroendevald igen senare i livet.

Privata skäl - och politiska

Det är vanligare att yngre hoppar av än att äldre gör det och orsaken är ofta just flytt och studier. Anton ersattes i kommunfullmäktige av en person som är 50 år äldre än han själv.

Margaretha Sandström hoppade av sin plats för Socialdemokraterna i Timrå kommunfullmäktige när hon fick ett nytt jobb som chef inom äldreomsorgen. Hon tyckte det var svårt att kombinera och att det kändes fel att sitta och besluta i frågor som så mycket berörde hennes eget jobb.

Jag borde kanske ha förstått det tidigare, men det var för mycket kristen höger för mig.

Michael Steger lämnade sin plats i Kramfors kommunfullmäktige för Kristdemokraterna på grund av partiets ställningstaganden vad gäller flyktingpolitik och flyktingmottagande.

– De kunde inte bejaka flyktingmottagandet, det var sådan dubbelmoral. Jag borde kanske ha förstått det tidigare, men det var för mycket kristen höger för mig, säger han.

Var och en har sig egen orsak

Trots att Härnösands kommunfullmäktige har så många fler avhopp än övriga kommuner så tror inte fullmäktiges ordförande Andreas Sjölander att det är någon trend utan han tror att det finns individuella skäl i varje fall.

Det finns säkert andra som känt att politiken inte är som de hade tänkt sig och därför valt att hoppa av.

– Jag har gått in och kollat de ledamöter som har hoppat av och de har sina egna orsaker. En har blivit partisekreterare i sitt parti (Amanda Lind, MP) och en annan har valt att satsa helt på landstingspolitiken (Ninni Smedberg, MP). 

– Men det finns säkert andra som känt att politiken inte är som de hade tänkt sig och därför valt att hoppa av.

15.40 frågar vi om det här är ett problem och varför det skiljer sig så mycket mellan kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista