Lotta mördades av sitt ex
Anhöriga till Lotta: Hon blev sviken av samhället Foto: Privat

Åklagare i Lotta-fallet får kritik av Riksåklagaren

Kerstin Skarp, vice riksåklagare: Åklagarna hade kunnat vara aktivare
2:58 min

Lotta Rudholm från Härnösand mördades av en man hon tidigare anmält för hot och trakasserier. Mannen anhölls, men anhållan hävdes. Nu får de två åklagarna kritik av riksåklagaren.

Den 26 maj 2016 polisanmälde Lotta i Bromma att hon blivit misshandlad av en man som hon hade en relation med. En förundersökning om grov kvinnofridskränkning inleddes och mannen anhölls i sin frånvaro.

Men den 30 maj hade Lotta ändrat sig. Hon ville inte längre medverka i utredningen, varpå anhållandet i sin frånvaro hävdes. Den 1 juni lades förundersökningen om bland annat grov kvinnofridskränkning ned. Kort därefter dödades Lotta av mannen.

"Borde kallat henne till förhör"

Beslutet att häva anhållandet av mannen grundades på att bevisningen försvagats eftersom kvinnan meddelat att hon inte längre ville medverka i utredningen, och det beslutet kan inte kritiseras menar riksåklagaren.

Däremot menar riksåklagaren att en av de två åklagarna som jobbade med ärendet borde ha bildat sig en egen helhetsuppfattning av utredningsläget, och inte bara lyssnat på den andra åklagaren. 

– Min bedömning är att åklagaren borde ha beaktat omständigheterna kring förhöret och kallat kvinnan till ett nytt förhör på polisstationen, där hon i närvaro av sitt målsägandebiträde fått svara på om de uppgifter hon lämnat tidigare var riktiga och varför hon ändrat inställning. Mycket talar också för att det fanns anledning att vidta ytterligare utredningsåtgärder med anledning av den stödbevisning som fanns, säger vice riksåklagare Kerstin Skarp.

Ska identifiera brister 

I beslutet konstateras också att en av åklagarna har brustit sitt förundersökningsledarskap på "ett sätt som inte är acceptabelt" genom att lägga ned förundersökningen utan att först ha ett fullgott beslutsunderlag. 

Riksåklagarens tillsynsverksamhet är inte disciplinär, utan syftar till att identifiera brister för att förhindra att de upprepas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".