Skissförslag på nya Resecentrum i Sundsvall. Skiss: MAF Arkitektkontor från Luleå
Foto: Skiss: MAF Arkitektkontor från Luleå

Så kan nya resecentrum i Sundsvall bli

"Ska bli lättare att byta mellan buss och tåg"
1:52 min

Nu har Sundsvalls kommun valt ett förslag att jobba vidare med. Nya resecentrum ska bli en knutpunkt för all trafik.

Efter att stationsbyggnaden bytte ägare i februari i år har Sundsvalls kommun tittat på flera arkitektförslag på hur ett framtida resecentrum skulle kunna se ut. Nu har kommunen valt ett förslag att utveckla vidare.

– Vi vill att resecentrum ska bli en trygg och trivsam plats i Sundsvall, med förbättrade möjligheter för resenärerna att ta sig till och från stationen via gång, cykel, buss och bil.

Resecentrum ska ta hand om det ökade kollektiva resandet och kommer att bli en tydlig, attraktiv målpunkt. Inte minst när den knyts ihop både med den framtida stadsdelen på Södra Kajen och med Södermalm/Östermalm, enligt kommunen.

Arbetet med nya resecentrum ska nu ta fart.

– En upprustning till ett modernt resecentrum är prioriterat. Pendlingen i regionen ökar och det är viktigt med ett tillgänglighetsanpassat och funktionellt resecentrum, säger Viveca Norberg, projektledare på Sundsvalls kommun.

– För många besökare är detta det första de ser av Sundsvall, och första intrycket av en stad är viktigt. Järnvägsstationens nuvarande koppling till stadskärnan och busstrafik är dessutom svag, vi vill förbättra möjligheten att byta mellan buss och tåg och öka tillgängligheten till stationsområdet för alla transportslag, säger Viveca Norberg.

Arbetet att bygga om stationsområdet planeras till 2019 för att samordna det med Trafikverkets ombyggnad av Landsvägsallén. Bygget beräknas kosta mellan 130 och 160 miljoner kronor.

Dagens skisser kommer att bearbetas. Det kommer inte se ut exakt som på bilderna när det är klart, enligt kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".