Därför hoppar Härnösandspolitikerna av

3:29 min

Beror det på en rå ton i politiken eller snarare på att många ledamöter är unga och nya?

Tipsa gärna vår reporter Ulla Öhman. Mejla ulla.ohman@sverigesradio.se.

I Härnösand har 25 procent av de ordinarie ledamöterna i kommunfullmäktige hoppat av hittills under mandatperioden. Det är mycket mer än i övriga kommuner.

Det är tufft att vara förtroendevald och det finns även en tuffare ton mot politiker i sociala medier.

Andreas Sjölander (S), ordförande i fullmäktige har kollat igenom avhoppen och säger att många har gått till andra politiska uppdrag. 

En annan förklaring kan vara att ledamöterna är yngre än i andra kommuner och unga hoppar oftare av än äldre.

Men det är tufft att vara förtroendevald och det finns även en tuffare ton mot politiker till exempel på sociala medier, säger han också.

En del går inte upp i talarstolen på grund av den jargong som råder.

Det har också kommit synpunkter från fullmäktigeledamöter att det varit en rå ton mellan politiker och partier och därför har kommunfullmäktige haft en workshop om hur man ska arbeta tillsammans, säger Andreas Sjölander som inte vet att någon ledamot har hoppat av på grund av tonen.

Men i ett brev från en förtroendevald i Härnösand beskrivs härskartekniker och maktlystenhet hos vissa som gör att det är svårt att arbeta i fullmäktige. En del går inte upp i talarstolen på grund av den jargong som råder, skriver den förtroendevalda som åtminstone just nu vill vara anonym.
– Jag vet flera som lämnat sina uppdrag på grund av arbetsklimatet, skriver den här politikern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista