Hunden Nalle står med veterinären Åsa Jernberg
Hunden Nalle med veterinären Åsa Jernberg Foto: Per-Erik Karlsson/Sveriges Radio

Säsong för kennelhostan

Veterinären: Det är inte en sjukdom som i sig är särskilt farlig
1:09 min

Just nu är det säsong för hundsjukdomen kennelhostan, något märks på Djursjukhuset i Sundsvall där veterinären Åsa Jernberg arbetar.

Kennelhostan liknar man ofta med kikhostan som drabbar människor, och det är ett komplex av flera virus och bakterier.

– Det man ser är en akut insättande hosta. Hundarna kan hosta väldigt kraftigt, kan få upp lite vit slem, ibland kan dom få en febertopp i början av sjukdomsperioden. Djurägare kommer ibland in och tror att deras djur har satt något i halsen. Det berättar veterinär Åsa Jernberg på Djursjukhuset i Sundsvall där man sett en hel del fall av kennelhostan på senare tid.

När luftvägarna är nedsatta kan hunden drabbas av lunginflammation.

Det är inte en sjukdom som är farlig i sig utan går över av sig själv, enligt Åsa Jernberg. Men man ska söka veterinärvård om allmän tillståndet blir sämre, om den inte äter och dricker. 

– Den största risken är att man efter en kennelhosta, när luftvägarna är nedsatta att hunden kan drabbas av en lunginflammation, säger Åsa Jernberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".