Johan Olsson hemlighetsfull om en fortsatt elitsatsning

2:20 min

Johan Olsson kan i nuläget inte lämna ett besked om hurvida det blir en satsning mot OS 2018 eller inte.

Skidstjärnan Johan Olsson, som bland annat har ett klassiskt VM guld på 5-milen i Val di Fiemme 2013 och nu senast ett brons från VM i Lahtis, tvekar inför framtiden. Det är alltså osäkert om det blir en satsning mot OS i Pyeongchang, Sydkorea. 

– Elitidrott kräver en enorm uppoffring och det är där som jag står inför ett beslut att ta, om jag ska köra över OS nästa år eller om jag stoppar här och gör något annat. Det är ett övervägande mellan hur mycket man klarar av att göra, det är en balansgång, säger han och fortsätter:

– Jag har ju två små barn hemma, och en fru som får göra enorma uppoffringar för min skull och för att jag ska kunna vara en elitidrottsman och åka skidor. Det är ungefär fem timmar träning om dagen och sedan är det också en livsstil som innebär att man måste minimera riskerna för att bli sjuk och sova tillräckligt mycket hela tiden. Det är mer en livsstil än ett heltidsjobb. När jag tar beslut så kommer jag att ha de här tankarna i beaktande. 

Du gjorde ju en lågloppsatsning för några år sedan. Kan det bli aktuellt igen?

– Jag vet inte, jag är inte helt säker på det. Jag har ju alltid sagt att jag tycker om Vasaloppet. Det är något som jag kan tänka mig att köra även om jag inte satsar fullt ut mot hela långloppscupen. Att åka Vasaloppet är något jag skulle vilja göra, även om jag bara gör det som motionär, säger han. 

När får vi ett definitivt besked om vad du ska göra nästa säsong?

– Det kommer ganska snart, det är jag helt övertygad om. Jag vill inte dra ut på det allt för länge. Både för min egen skull och landslagets skull så att man vet vilka man ska satsa på under åren framöver, säger Johan Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista