Sämsta vägen i Västernorrland?

3:10 min

På Juniskärsvägen i Kvissleby trängs barnen och bilarna med de avskydda potthålen.

Den gångna veckan har vår reporter Fredrik Birging rest runt i Västernorrland efter tips om dåliga vägar från lyssnare. 

Efter sina dagar på vägarna har han också skakat fram ett resultat. 

– Under min ofullständiga men ambitiösa inspektion av länets vägar, baserat på tips från er lyssnare, så har jag kört på flera riktigt dåliga vägar. Men ingen har varit så dålig som Juniskärsvägen i Kvissleby söder om Sundsvall.

Med livet som insats

– Jag tvingas åka den vägen flera gånger varje dag med livet som insats nästan, säger Ingela Lundvall, som bor i området.

Ingela menar att vägen har blivit dålig tidigare än vanligt i år och att potthålen är på väg att utvecklas till slukhål om inget görs. 

Problem varje år

Juniskärsvägen är dragen på gammal sjöbotten och marken under vägen rör på sig. Enligt Ingela och de ortsbor hon talat med är det underarbetet som brister och det är därför problemen med potthål och bulor återkommer år efter år. 

– Där har det ju kört ihop sig när man byggde den. Att man inte, känns det som, kollade vad man skulle ha för underlag innan man la asfalt, säger Ingela samtidigt som hon påpekar att jag kör på en osynlig gångbana täckt av grus.

Snabb utryckning

På väg ifrån Juniskärsvägen står en ensam man i orange overall bredvid en lastbil och med sin spade fyller han några hål med grus eller asfalt.

– De kommer varje år, men om några dagar är det som vanligt igen, konstaterar Ingela Lundvall uppgivet. 

P4 Västernorrlands Instagram kan du se Fredrik Birgings filmer från veckans färder på Västernorrlands vägar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista