Unga med Downs syndrom klarade landets tuffaste hinderbana

4:22 min

Uttervägens hjältar från Umeå besökte Örnsköldsvik idag. Ungdomarna berättade om när de klarade landets tuffaste hinderbana trots sin funktionsnedsättning.

Det handlar om fem ungdomar som har någon form av funktionsnedsättning. Fyra av dom som bor på Uttervägens gruppboende i Umeå har Downs syndrom och i fjol höst genomförde ungdomarna landets tuffaste hinderbana: tävlingen Toughest som är åtta kilometer lång. 

Efter tävlingen fick ungdomarna, som är i 20-års åldern, utmärkelsen årets prestation på Umeås lokala idrottsgala.

Idag fanns dom boende på Uttervägens gruppboende i Umeå i Örnsköldsvik för att medverka på Funkisveckan där temat är ett gott och självständigt liv.

Downs syndrom är den vanligaste kromosomstörningen som leder till utvecklingsstörning. Det föds omkring 120 barn med Downs syndrom i Sverige varje år. Det motsvarar ett barn med Downs syndrom på ca 800 födslar.

– Det var en fantastisk känsla att se hur gruppen klarade av denna tuffa prövning, säger Cecilia Grönemyr, boendehandledare. Att få uppleva hur föräldrarna kunde se vad deras barn klarade av fast de har Downs syndrom.

– De tog oss fyra timmar att genomföra tävlingen, berättar fystränaren John Grönstedth. Vi tog oss i mål som ett lag och det var gruppens målsättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista