Jhon Acevedo och Charlotte Kalla. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio
Här lär Charlotte Kalla nybörjaren Jhon Acevedo att åka rullskidor längs trafikerad gata. Med en rullskidbana kan nybörjare lära sig utan att behöva vara rädda för trafiken. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio

Charlotte Kalla gläds över beskedet om rullskidbana

"Nu blir det en ännu mer komplett träningsanläggning"
3:16 min

En rullskidbana ska byggas på Södra berget i Sundsvall och en som jublar över det är skidstjärnan Charlotte Kalla. Det har stått högt upp på hennes önskelista länge.

När Charlotte Kalla hyllades på torgets i Sundsvall den 26 februari 2014 efter succén vid OS i Sotji passade hon på att skicka iväg en hälsning till politikerna i Sundsvall. En rullskidbana stod på önskelistan för ännu bättre träningsmöjligheter. Nu, ganska exakt tre år senare, har önskan gått i uppfyllelse. Sundsvalls kommuns kultur- och fritidsnämnd har klubbat igenom ett beslut om att en rullskidbana för 8 miljoner kronor ska byggas på Södra berget. 

– Det känns helt fantastiskt att det blir av. Det är många som kommer att ha glädje av det.

Att det blir en rullskidbana är bra främst för tryggheten, säger Charlotte Kalla som berättar om utsattheten man har som oskyddad trafikant på rullskidor. En fördel som hon också framhåller är att en rullskidbana kan bjuda på mer skidlik terräng med uppförs- och utförsbackar än landsväg ofta gör. Men Charlotte Kalla ser inte bara fördelar för sig själv och andra elitåkare utan även för nybörjare och inte minst funktionshindrade.

– Det är inte bara vi elitåkare som har glädje av det här utan ska man ut på rullskidor för första gången så kan det vara en stor trygghet att inte behöva ta hänsyn till trafik. Det ger också möjlighet för handikappade att ta sig ut i naturen på ett helt annat sätt.

Nära dialog med kommunen

Charlotte Kalla har just meddelat att hon blir kvar i Sundsvall under åtminstone några år framöver och hon hyllar backen upp till Södra berget för möjligheterna till bra försäsongsträning. En träning som nu alltså kan bli ännu bättre och Kalla tycker att kommunen har lyssnat på henne.

– Vi har haft en tät dialog under många år, egentligen ända sedan jag flyttade till Sundsvall 2011. Det känns verkligen som att de har varit lyhörda och velat få så mycket input som möjligt, säger Charlotte Kalla.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".