Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Tandvårdskliniken i Fränsta kan slås ihop med Ånges

Publicerat fredag 24 mars 2017 kl 17.02
Linda Isaksson: Man kan ju inte plocka bort så här viktiga saker
(2:20 min)
Regeringen har aviserat att gränsen för fri tandvård ska höjas från 20 till 23 år.
Fränsta kan bli av med sin tandvårdsmottagning. Foto: Anders Wiklund/TT

Flytta tandvårdskliniken i Fränsta till Ånge, föreslår ledningen för de båda mottagningarna. Ingen bra idé, tycker boende i Fränsta med omnejd.

Efter bara två år i tjänst har tandläkarparet vid Folktandvården i Ånge beslutat att säga upp sig och flytta. Försöken att hitta ersättare har gått dåligt - tandläkare är ett bristyrke.

– Det är svårt att hitta tandläkare i hela Sverige, säger Erik Allard, verksamhetschef Folktandvården Medelpad Västra.

– Bara i Västernorrland skulle vi kunna anställa 12-15 tandläkare på en gång.

Att vi väljer Ånge framför Fränsta beror på att de flesta människorna bor kring Ånge

Nu har ledningen för Folktandvården föreslagit man ska slå ihop mottagningarna i Fränsta och Ånge, vilket innebär att man stänger Fränstamottagningen till förmån för Ånge.

– Att vi väljer Ånge framför Fränsta beror på att de flesta människorna i kommunerna bor kring Ånge och att vi där har en klinik som vi har möjlighet att bygga ut. 

Allard berättar att den sammanslagna kliniken behöver ha fler behandlingsrum och det är lättare att bygga ut i Ånge än i Fränsta.

Om man börjar plocka bort sådana bitar faller ju hela konceptet med att finnas och bo

Organisationen Kraftsamling Fränsta har startat en namninsamling mot dessa planer. 

– Vi är en kommun med många olika byar och samhällen. Vi behöver de bitar som finns vad gäller vård, skola, omsorg som redan finns i dessa samhällen. Om man börjar plocka bort sådana bitar faller ju hela konceptet med att finnas och bo, säger Linda Isaksson, en av de som skrivit på namninsamling.

Ånge är ju ändå huvudort i området, är det inte logiskt att tandläkaren finns där?

– Nej, man kan inte tänka så. Inte med Ånge kommun. Vi är så många byar. Det är nästan elva mil från Torpshammar till Haverö och vi behöver de ben som vi har att stå på. Återigen, börjar man plocka bort vård, skola, omsorg, det funkar inte, säger Isaksson. 

Med namninsamlingen hoppas hon och andra att det bildas en opinion för att kliniken ska vara kvar i Fränsta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".