Inspektioner visade brister i asbesthantering

3:40 min

16 av 128 arbetsplatser som facket Byggnads Mellannorrland inspekterade med fokus på hantering av asbest hade brister.

Skyddsronderna gjordes i samband med Byggnads årliga arbetsmiljövecka i oktober förra året och resultatet blev alltså att 13 procent av arbetsplatserna hade brister.

Oftast rörde det skyltar eller slussar som saknades, att medicinska kontroller hoppats över eller att det saknades tillstånd.

Asbest är den vanligaste orsaken till mesoteliom, en obotlig cancer i lungsäckarna. 2015 dog 147 personer i mesoteliom, att jämföra med fem genom fall-, kläm- och rasolyckor på byggarbetsplatser.

Nonchalans och okunskap kan ligga bakom 

Bristerna är allvarliga anser Byggnads Mellannorrland som i ett beslut vid regionfullmäktige vill poängtera att det är livsviktigt att arbetsmiljöplaner upprättas och följs på alla byggarbetsplatser.

– Många tror ju att cancerfallen som kopplas till asbest har minskat eftersom det är 35 år sedan det förbjöds men vi ser ju istället att det ökar. Det är oroande att man inte tar de här frågorna på allvar, säger Jim Sundelin, ordförande för Byggads Mellannorrland.

Anledningen till att cancerfallen ökar tror Jim Sundelin har med okunskap och nonchalans att göra. Men det kan också vara en generationsfråga

– Det tror jag. Mina barn har ju inte samma kunskap som vad jag själv har som fanns med när det var aktuellt. Därför behövs återkommande information. Det är viktig även att allmänheten har kännedom om att det kan förekomma asbest. Det är inte alla som kanske vet att man har asbest i sin egen villa.

Här kan asbest finnas

  • lim, limmade mattor
  • fogar
  • fönsterkitt
  • kakelfix
  • tätmaterial
  • isoleringsmaterial 

Här kan du läsa mer om asbest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista