Emil Vesterlund med sin tiomånaders bebis.
Emil Vesterlund tycker att man ska få stanna så länge som det behövs. Foto: Magdalena Brander/Sveriges Radio

Hur länge ska en kvinna få stanna på BB?

Pappa: Tills man känner sig bekväm
3:12 min

De flesta som P4 Västernorrland pratade med på stan i Örnsköldsvik tycker att man som nyförlöst kvinna borde få stanna längre än dagens vårdtid på BB.

2016 fick en kvinna i Västernorrland i snitt stanna 1,5 dygn efter en vaginal förlossning och 2,5 dygn efter ett kejsarsnitt. De flesta som P4 Västernorrland pratade med på stan i Örnsköldsvik tycker att man som nyförlöst kvinna borde få stanna längre än så.

– Jag tänker att det beror på hur födseln har gått, men jag tänker att man borde få god tid på sig, så några dagar. Optimalt vore det bra en vecka, om det behövs, säger Deborah Kidane.

– Jag tycker att det ska vara individuellt, beroende på hur mamman mår. Men max en vecka, tre till fyra dagar vore väl bra, säger Bengt Westin. 

– Att åka hem dagen efter är lite väl häftigt. Framför allt om det är första barnet, så är man orolig och man behöver få lite tid till att ställa om sig, säger han.

Att åka hem dagen efter är lite väl häftigt.

– Jag tycker man ska få stanna tills man känner sig bekväm med att åka därifrån, säger Emil Westerlund.

– Om alla mår så kan det väl vara ett dygn drygt. Är det en komplicerad förlossning ska det vara lite längre, säger Gunnel Eliasson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".