Labib Sobeh
Labib Sobeh larmade fastighetsägaren om gungningar i fasaden redan igår kväll. Foto: Ulla Öhman/Sveriges radio

Evakuerad larmade om svag fasad redan igår kväll

Labib Sobeh: Väggen gungade jättemycket.
3:38 min

Labib Sobeh larmade redan igår kväll om att det svajade betänkligt i väggen på hans balkong. Idag rasade delar av fasaden och familjen har evakuerats.

En av de boende i flerfamiljshuset i Härnösand, Labib Sobeh och hans familj, slog larm redan igår kväll då de upptäckte att huset inte var helt stabilt. 

– Jag gick ut på balkongen och stod med ryggen mot väggen och då märkte jag att vägen gungade. Jag ringde 112 som sa att jag skulle ringa till Härnösandshus och det gjorde jag vid 21-tiden. De sa då att det skulle bli dyrt om de skulle komma då. 

Så de kom inte igår?

– Nej, nej, nej. Det rasade för ungefär en timme sedan (ca kl 12.30). Vi blev rätt chockade och jag ringde till polisen och Härnösandshus. Då kom allihopa. 

Ytterligare en spricka i huset

Förutom de delar av fasaden som nu rasat går det också att se en stor spricka på taket. Strax under den sprickan bor alltså Labib Sobeh med sin fru och sina två barn. Familjen har flytt från Syrien och nu undrar de om de ska behöva dö av ett husras i Härnösand istället. 

– Vi är jätterädda. Vi kommer från Syrien och vi ville inte dö i Syrien, nu ser det ut som vi ska dö här istället, säger han med ett tveksam skratt.

Ni sov i natt i en lägenhet som höll på att rasa?

– Ja, och vi ringde och ringde men ingenting hände... Vi ska inte bo här mer. 

Vi söker Härnösandshus för en kommentar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".