Ewa Back (S) Foto: Sara Johansson/SR
Ewa Back (S) Foto: Sara Johansson/Sveriges radio

Ewa Back (S) i möte med sjukvårdsministern om förlossningsvården

Ewa Back (S): Inga diskussioner om att öppna Sollefteå BB igen med hjälp av extrapengar
5:04 min

Idag har hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) träffat representanter från sju olika landsting för att diskutera förlossningsvården. På plats från Västernorrland var socialdemokraten Ewa Back.

Ewa Back (S) är ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Landstinget Västernorrland och är en av arkitekterna bakom den nya utformningen av sjukvården i Västernorrland. Däribland den kritiserade nedläggningen av förlossnings- och BB-avdelningen vid Sollefteå sjukhus.

Efter nedläggningen har entrén på sjukhuset ockuperats av upprörda sollefteåbor och det har väckt stor uppmärksamhet över hela landet.

I början av mars om beskedet att hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) kallat till sig företrädare för sju olika regioner och landsting för att diskutera situationen inom förlossningsvården i landet. 

– Jag vill därför träffa representanter för landstingen för att diskutera hur man arbetar med att säkra kvaliteten i förlossningsvården och hur man möter människors oro, säger Gabriel Wikström (S) i ett pressmeddelande.

Ministern välinformerad

Efter mötet var Ewa Back (S) nöjd och sammanfattade det hela som ett bra möte.

– Ja, vi hade ett bra möte och vi fick redovisa vilka problem vi har inom förlossningsvården och var vi befinner oss.

En del av ockupanterna vid Sollefteå sjukhus har uttryck oro för att hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström inte får rätt och tillräckligt mycket information men Ewa Back (S) tror att den risken är liten.

– Jag tror att han är rätt så välinformerad. Jag kan ju referera till flera kollegor som satt med runt det här bordet och har varit med och stänga små BB-enheter. Dom kände väl igen den oro och den situation vi upplever i Västernorrland idag.

Statliga miljoner ingen garant för BB i Sollefteå

En halv miljard mer till till förlossningsvården från staten, innebär det några positiva konsekvenser för Västernorrland?

– Det är självklart så att nya statliga pengar alltid är välkomna men sedan är det här, just nu, en engångssumma och man kan inte bygga något på sikt med en engångssumma.

Så det är inte möjligt att BB i Sollefteå kan öppna igen med hjälp av de här pengarna?

– Sådan diskussion har vi absolut inte fört idag, nej.

Det är stort fokus på Sollefteå nu, ockupanter på plats i Stockholm, Vänsterpartiets partiledare på plats, det finns mycket ilska... Hur känns allt det här?

– Ja, det är klart att det känns väldigt jobbit att det är på det här sätte. Vi behöver nu jobba för att se till att den oro som kan finnas bland dom blivande föräldrarna kan mötas med saklig information och lugnande besked. Jag är övertygad om att det går att ge.

Vad bli nästa steg för förlossningsvården?

– Vi ska fortsätta jobba med de kompetenshöjningar som vi jobbat med under några år. Vi har ju till exempel fått ner antalet kejsarsnitt bland förstagångsmammorna på ett imponerade sätt i vårt län. Vi måste också möte det generationsskifte som vi har framför oss när det gäller barnmorskor, säger Ewa Back (S) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Landstinget Västernorrland.


De här landstingen/regionerna var med på mötet med sjukvårdsministern 

  • Västernorrland
  • Dalarna
  • Stockholm
  • Sörmland
  • Kalmar
  • Västra Götalandsregionen
  • Region Skåne

 Källa: Socialdempartementet

Relaterat

Mer om #landstingskris

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".