Räddingstjänst och polis finns på plats och det är risk för ytterligare ras.
Räddingstjänst och polis finns på plats och det är risk för ytterligare ras. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio

Härnösandshus medger att de inte prioriterade larmsamtalet

Härnösandshus: Vi bedömde det inte som allvarligt
3:00 min

Redan i söndags larmade Labib Sobeh, att väggen på Norra Kyrkogatan i Härnösand svajade och riskerade att falla ner. Men hans samtal till Härnösandshus jourtelefon togs inte på allvar och i går rasade väggen.

I P4 Västernorrlands direktsändning från Norra Kyrkogatan igår lovade Härnösandshus Förvaltningschef Mats Dahlin att kolla upp uppgifterna om larmsamtalet.

– Jag har varit på plats här hela dagen men ska undersöka det här larmsamtalet och hur det togs emot, sa Mats Dahlin på måndagen

Dagen efter det stora raset hade då Förvaltningschefen kollat upp larmsamtalet från Labib Sobeh. Och medger att uppgifterna stämmer.

– Ja samtalet kom in till vår jourhavande fastighetsskötare vid 21-tiden på söndagkvällen, säger Dahlin. Men vi prioriterade att det inte var så akut, att vi kunde ta det dagen efter, säger Mats Dahlin på Härnösandshus.

Menar ni att det inte lät allvarligt när han beskrev att väggen stod och svajade?

– I den diskussion som fördes kom vi fram till att det inte var akut, säger Dahlin. Men med facit i hand tog vi fel beslut, säger han.

Labib Sobeh som ringde in upplevde det som att han inte togs på allvar.

– Jag förstår det nu och det känns inte alls bra naturligvis, säger förvaltningschefen Dahlin.

Vilka lärdomar kan ni på Härnösandshus få av det här?

– Jag vet inte om vi egentligen har gjort så mycket fel, säger Mats Dahlin.

Så det kan vara så att nästa gång någon ringer in och larmar om en fasad som står och svajar så kanske ni inte åker ut då heller?

– Är ganska övertygad om att vi åker ut nästa gång någon ringer in en sådant larm, säger Mats Dahlin, förvaltningschef på Härnösandshus.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".