Sundsvalls tingsrätt. Foto: Christer Suneson/Sveriges Radio
Foto: Christer Suneson/Sveriges Radio

Fängelse för knivöverfall i Bredsand

Tre män dömdes idag till fängelse för mordförsök och brutalt rån i Bredsand söder om Sundsvall.

Det var i slutet av november förra året som de tre männen gett sig på en man i Bredsand i Sundsvall där de sparkat och slagit honom med någon form av batong och huggit en kniv i ryggen honom. Offret fick en livshotande skada i lungan. 

Männen hade sedan känt igenom offrets fickor men däremot går inte att fastställa om något blev stulet, konstaterar rätten.

Fleråriga fängelsestraff

Den yngste av de tre, en 22-åring, döms till fängelse i tre år för grov misshandel då han anses vara den som utdelat knivhugget.

En 24-årig man döms till fängelse i två år och två månader för grov misshandel, brott mot knivlagen, olovlig körning, narkotikabrott och rattfylleri.

En 32-årig man döms till fängelse i ett år för medhjälp till grov misshandel och narkotikabrott. Alla tre döms också till att betala skadestånd till den misshandlade.

Knyts till platsen via vittnen och mobiler

De inblandade personerna har gett olika förklaringar till överfallet. De båda yngre huvudmännen har helt förnekat att de ens varit på platsen.

Men genom att de båda är utpekade av mannen som döms till medhjälp, vars berättelse i sin tur får stöd i vittnesmål från grannar och förbipasserande, tillsammans med att männens mobiler kan knytas till platsen, och en sjal som fanns hos en av männen stämmer med beskrivningar från flera vittnen, så konstaterar tingsrätten att det är styrkt att det är de som varit inblandade i misshandeln. 

De inblandade har i förhör berättat om kopplingar till varandra via narkotikaaffärer men också om skulder som de ansåg skulle regleras, men eftersom förklaringarna skiljer sig åt så står ord emot ord.

Tingsrätten konstaterar att rånarna mest troligt var ute efter olagliga narkotikaklassade tabletter som inte kan räknas som stöldobjekt enligt lagen, och då kan man heller inte fälla de åtalade för försök till rån. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".