Andreas Zehlander, chef för polisens ungdomsgrupp i Medelpad. Foto: Billy Abraha
Andreas Zehlander, chef för polisens ungdomsgrupp i Medelpad. Foto: Billy Abraha

Ungdomar i Sundsvall misstänks sälja narkotika

Polisen Andreas Zehlander: Det är bedrövligt hur det ser ut
2:50 min

Fyra tonåringar i Sundsvalls kommun är misstänkta för att sälja narkotika, och i går gjorde polisen husrannsakningar på deras adresser.

Ungdomarna togs in på kroppsbesiktning och polisen gjorde även del beslag, men vill inte gå in på vad det var för typ av beslag. Den yngsta av de misstänkta var så ung som fjorton år, berättar Andreas Zehlander, chef för polisens ungdomsgrupp i Medelpad. 

– Vi tycker det är tragiskt, bedrövligt hur det ser ut, men vi gör allt vi kan för att bryta det här nu och få in dem på andra tankar, säger Andreas Zehlander. 

Den knarkförsäljning som ungdomarna ligger bakom går att jämföra med organiserad brottslighet, enligt polisen.

– Det finns väldigt mycket narkotika här just nu, men det handlar inte bara om Sundsvall. Det finns även förgreningar till Timrå och Ånge, säger Andreas Zehlander. 

Vad är det för typ av narkotika som det handlar om?

– Det handlar främst om cannabis och spice, säger Andreas Zehlander.

Enligt polisen driver ungdomarna verksamheten själva, men de kommer jobba vidare med kartlägga nätverk, bland annat genom beslag de gjort, som ungdomarnas telefoner. 

– Rent generellt i den här världen så jobbar de själva utan någon vuxens närvaro, man sköter det själv, man bedriver brottslig verksamhet och hotar varandra, misshandlar varandra, driver in pengar och säljer och köper, säger Andreas Zehlander.

Vad säger deras föräldrar när ni gjort de här tillslagen? 

– Vissa föräldrar blir såklart väldigt förvånade och har inte haft någon aning om vad deras barn sysslar med, medan andra har haft det på känn, medan någon annan vet med sig vad som pågår, så det är olika, säger Andreas Zehlander.

Polisen kommer nu nysta vidare i den enskilda utredningen, men försöker också jobba mer långsiktigt för att bryta mönstret, vilket innebär samverkan med flera samhällsaktörer.  

– I Medelpad ser vi en markant ökning av de här narkotikaaffärerna. Det är stora nätverk, många hör i hop, vi ser förgreningar till Ånge och Timrå, det förekommer överallt just nu, säger Andreas Zehlander.

 Hur ser du på situationen?

– Jag är verkligen bekymrad. Just när det gäller synen på narkotika bland ungdomar idag, att det är mer okej att knarka, det är farligt och det måste vi försöka bryta på något sätt, säger Andreas Zehlander. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".