Örnsköldsvik folkhögskolas lärare Anna Nilsson och Per Bergman står framför en whiteboard i ett klassrum.
Örnsköldsvik folkhögskolas lärare Anna Nilsson och Per Bergman är involverade i kursen. Foto: Magdalena Brander/Svergies Radio

På kursen erbjuds studierädda en ny chans

Lärare: Man får vara den man är
1:16 min

På Örnsköldsvik folkhögskola startar idag en studiemotiverande kurs. Här får de som har kommit ifrån skola och arbete en chans att komma vidare.

Det här är ett tips från vårt publiknätverk

Kursen erbjuds för den som är över sexton år och som saknar fullständiga grundskole- eller gymnasiebetyg, inte har jobb och kanske har blivit en hemmasittare, en ny chans. Den studiemotiverande kursen har hållits fyra gånger förut på Örnsköldsviks folkhögskola.

Byggt upp en rädsla

Anna Nilsson är lärare på Örnsköldsviks folkhögskola. Hon berättar att det finns många människor som känner att de har misslyckats med studierna, och kanske har byggt upp en rädsla inför att studera.

– Man kanske känner en motvilja av att sätta foten innanför dörren på en skola, minnena som man har bakom sig kommer tillbaka, och de minnena var inte bra, säger hon och fortsätter:  

– Det här blir en chans att få prova på hur studier kan kännas nu.

Kursen utgår mycket från deltagarnas intressen, hur de vill jobba och vad de vill lära sig mer om. Målet med kursen är att man ska känna lust inför att återuppta sina studier igen, få ut ett fullständigt gymnasiebetyg och öka chanserna till jobb.

Det kan vara en språngbräda.

Statistik från 2015 visar att totalt sett i Sverige var det fyra av tio som gick vidare till fortsatta studier efter att ha gått den studiemotiverande kursen. Lärare Per Bergman kommer också vara involverad i kursen.

– Det kan vara en språngbräda. Och det är bra för att få in en vana kanske. Det kanske är så att man inte har något att göra på dagarna, och då kan det vara bra att komma upp morgonen, säger han.

– Man behöver inte känna att man ska passa in eller att man behöver vara på ett visst vis. Det är en avslappnad atmosfär här på skolan. Man  får vara den man är, säger Anna Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".