Amie Cham står tillsammans med sina grannar
1 av 2
Amie Cham tillsammans med sina grannar Foto: Magdalena/Sveriges Radio
Amie Cham tar emot pris från Brandskyddsföreningens Nisse Lindström
2 av 2
Amie Cham tar emot pris från Brandskyddsföreningens Nisse Lindström Foto: Magdalena Brander/Sveriges Radio

Familj tog emot pris - förhindrade en storbrand i lägenhetshus

Amie Cham: Jag säger tack till alla
3:01 min

Brandskyddsföreningen delar idag ut ett diplom till en familj i Mellansel, som drabbades av en brand, men lyckades förhindra att den spred sig.

– Vi är här för att premiera några personer som har lyckats förhindra en brand i Mellansel, säger Nisse Lindström ordförande från Brandskyddsföreningen Västernorrland.

Diplomet delas ut till den familj i Mellansel, som drabbades av en brand i sin lägenhet för två månader sedan, men som föredömligt lyckades förhindra att branden spred sig vidare i lägenheten och huset.

Lyckades förhindra spridning

– Det som var räddningen var att de stängde alla dörrar innan de gick ut. Det förhindrade spridningen, säger Ulrik Lindström, insatsledare för Räddningstjänsten i Örnsköldsvik som var på plats dagen då branden bröt ut.

Grannar är också inbjudna och efter ceremonin ska de tillsammans få en brandutbildning och bland annat få träna på brandsläckning.

Fick instruktioner av 112

Med hjälp av 112 så fick de instruktioner hur familjen skulle gå till väga. Ingen skadades i branden tack vare att Amie Cham och hennes familj knackade på alla grannars dörrar och ropade att alla skulle ut ur huset.

Amie Cham är tacksam för priset men säger att själva dagen för branden var hemsk.

– Jag var rädd, skrek och det var en chock. Men när jag såg att alla grannar var ute så var jag glad. Jag säger tack till alla, säger Amie Cham.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".