Akzo Nobel nedre fabriken Stockvik
1 av 2
Akzo Nobel, Stockviksverken. Foto: Lotte Nord/Sveriges Radio
Albyfabriker Akzo Nobel
2 av 2
Albyfabriker, Akzo Nobel Foto: Lotte Nord/Sveriges radio

Akzo Nobels vd vill snabba på ett fossilfritt samhälle

3:26 min

Lars Andersson, vd på Akzo Nobel Sverige, har gett sig in i klimatdebatten. Nu vill han tillsammans med flera andra företagsledare snabba på processen mot ett fossilfritt Sverige.

Det är tio svenska företagsledare, flera inom industrin, som skriver i DN Debatt att Sverige ännu snabbare borde kunna bli fossilfritt, redan till år 2040. Fem år tidigare än vad regeringen sagt.

En av undertecknarna är vd Akzo Nobel, som finns i till exempel Stockvik (Sundsvall), Alby (Ånge) och Domsjö (Örnsköldsvik), en stor kemisk industri i Västernorrland. 

– Inom kemiindustrin i allmänhet och för oss på Akzo Nobel så ser vi den långsiktiga hållbarheten som en framgångsfaktor och någontings om vi måste jobba med, säger Lars Andersson, vd Akzo Nobel.

Kemiindustrin är svår att förklara, berättar Lars Andersson vidare, människor tror att det är rök som kommer ur en skorsten på en fabrik men det är så mycket mer.

– Kemi är mycket av allting som behövs, för att rena vatten, för våra kläder, för rengöring, för våra hus och så vidare... Ska vi på lång sikt överleva så måste vi göra det här så bra som möjligt. Nu lägger vi fokus på att använda biobaserade råvaror, minska utsläpp och så vidare. Vi ser det som en nödvändighet och en framgångsfaktor.

Arbeta aktivt över gränser

Några statliga subventioner eller skattelättnader är det inte som Lars Andersson och den grupp av företagsledare som kallar sig Hagainitiativet ser framför sig i första hand.

– Vi vill vara aktiva och inte reaktiva. Vi tror på att transformera industri och samhälle så fort som möjligt mot något som är hållbart, det är det vi måste jobba med.

Han vill se ett aktivt arbete över gränserna. Där industri, universitet, myndigheter och omvärlden jobbar tillsammans istället för att det regleras med subventioner och förbud.

Genom samarbete möter vi bäst klimathotet: att på vetenskaplig grund visa att den som siktar på att klara Parisavtalet blir vinnare för klotet, aktieägare, anställda och samhället.

Biodrivmedel in i framtiden

Att hitta nya drivmedel är en av de stora framtidsfrågorna och det håller Akzo Nobels vd Lars Andersson med om. Vätgas är ett av framtidens rena bränslen med Lars Andersson vill inte låsa sig vid ett enda.

– Jag tror att det är svårt att peka ut ett enda drivmedel. Jag tror att vi måste titta brett. Titta på tallolja, titta på etanol, titta på alla typer av drivmedel. Titta på hur vi kan göra batterier ännu bättre.

Men vätgas ligger närmare Akzo Nobel än många andra nya drivmedel. Det produceras vätgas i såväl Stockvik som i Alby.

– Jag tror att vi kan vara med och driva den utvecklingen. Jag tror inte att Akzo Nobel kommer att vara en stor producent av drivmedel. Men vi kan säkert vara med, i och med att vi har tekniken att producera, i den processen.

Fler arbetstillfällen kan bli möjlighet

Det är knappast aktuellt för Akzo Nobel själva att bli en storproducent av vätgas alltså men Lars Andersson öppnar upp för att tekniken de äger kan användas. Då kanske ihop med ett nära knutet bolag eller kanske rent av ett dotterbolag. Det kan också bli tal om nya arbetstillfällen.  

– Inte omöjligt. Det är inte omöjligt alls. Vi anställer ju folk inom forskning och utveckling framför allt för att titta på biobaserade råvaror och så. Vi kommer kontinuerligt att investera i våra produkter i alla tre fabriker.

Några konkreta nya arbetstillfällen knutna till just vätgasproduktion vill Lars Andersson inte utlova ännu.

– Det är för tidigt att svara på specifikt för vätgas men hittills har vi ökat vår satsning på forskning och utveckling med Sundsvall som bas, säger Lars Andersson, vd på Akzo Nobel. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista