Elinor Wimark och Ruth Zart i Bollstabruk. Foto Ulla Öhman
1 av 3
Elinor Wimark och Ruth Zart vill ha en ungdomsgård i Bollsabruk. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Lars Sjödin och Ragnhild Lindström. Foto Ulla Öhman
2 av 3
Lars Sjödin och Ragnhild Lindström från Bollstabruk intresseförening som tog kontakt med Smart Energy för att få en mack till samhället. Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio
Riksväg 90 genom Bollstabruk. Foto Ulla Öhman
3 av 3
Fem hus har rivits här intill Riksväg 90 där den passerar Bollstabruk. Foto: Ulla Öhman/Sverigesradio.se

Bollstabruks utveckling: Man kan inte drömma sig tillbaka

Lars Sjödin: Vi måste se framåt och se till att folk vill bo här
5:46 min

Ungdomsgård, tågstation och fiber ligger högst upp på önskelistan i Bollstabruk.

Den som kört riksväg 90 genom Bollstabruk norr om Kramfors har sett genomfarten förändras när fem tomma ödehus rivits och lämnat plats till grönområden. Vägen genom samhället har smalnats av för att sänka hastigheten och en separat gång- och cykelväg har byggts intill vägen.

Det är mycket på gång och förhoppningen är att vi kan få ett resecentrum.

Men det är mera på gång i Bollstabruk. I juni öppnar troligtvis en bensinmack, något som många har frågat efter säger Lars Sjödin som är ordförande i Bollstabruk Intresseförening med 500 medlemmar.

– Det är mycket på gång och förhoppningen är att vi kan få ett resecentrum. Med tåg härifrån tar det kanske 30-35 minuter till Örnsköldsvik och ungefär lika länge till Härnösand och då kan folk bo här i Bollstabruk. Det finns fina hus här omkring och husen är billiga än så länge, säger Ragnhild Lindström som också är aktiv i intresseföreningen.

– Och så jobbar vi stenhårt med att få fiber till Bollstabruk. Det tillsammans med tågperrongen skulle göra det attraktivt att bo här, säger Lars Sjödin

Det är lite trist här. En ungdomsgård vore jättebra så man slapp att bara sitta hemma.

En ungdomsgård är också efterlängtad men vi har haft lokalbrist, säger Lars Sjödin men det ligger också på önskelistan. 14-åringarna Ruth Zart och Ellinor Wimark håller med.

– Det är lite trist här. En ungdomsgård vore jättebra så man slapp att bara sitta hemma. En bensinmack och ett till snabbmatsställe vill tjejerna också ha.

Det är lätt att drömma sig tillbaks, men vi måste anpassa samhället efter den tid som är idag.

– Det har blivit annorlunda i Bollstabruk sedan man själv växte upp, säger Lars Myrén. Då fanns ju allt här men nu är det ödligt här, nu har vi bara en affär kvar.

Men Lars Sjödin tror att man måste se framåt.

– Jag har själv bott här på 60- och 70-talet och det är lätt att drömma sig tillbaks, men vi måste anpassa samhället efter den tid som är idag och hur många som bor här. Vi får se framåt och se till att folk vill bo här och att vi har den service som behövs. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".