Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Brist på behöriga lärare

Publicerat torsdag 6 april 2017 kl 06.00
"Man får fiska, lägga ut krokar och locka"
(4:08 min)
Felix Henriksson, Anna Lagergren och Mikael Nordendahl vid Ramsele skola.
Felix Henriksson, Anna Lagergren och Mikael Nordendahl vid Ramsele skola. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

De flesta av grundskolorna i Västernorrland har brist på behöriga lärare. I flera skolor i Sollefteå kommun är bara varannan lärare behörig.

Det råder stor brist på behöriga lärare i hela länet. Det visar statistik från Skolverket.
Anna Lagergren är rektor på Ramsele skola och beskriver jakten på behöriga lärare som en ständig kamp.

– Det är svårt idag och det räcker inte bara med att annonsera på Platsbanken. Man får vara ute och fiska, lägga ut krokar och locka, men då lockar man från något annat håll, för alla lärare med behörighet och utbildning har ett jobb. Man slåss hela tiden om några få människor med rätt behörigheter.

Vi sitter i personalrummet på Ramsele skola. Förutom rektor Anna Lagergren finns också två lärare, en behörig och en obehörig - för det är ungefär så fördelningen mellan behöriga och obehöriga ser ut i Sollefteå kommun.

Man slåss hela tiden om några få människor med rätt behörigheter.


Mikael Nordendahl är behörig lärare och undervisar i matematik och naturorienterande ämnen.

– Vi kommer att sakna många lärare, speciellt behöriga. Då gäller det att profilera sig med någonting och då kanske det inte räcker bara med vacker natur, men eftersom vi har en liten skola så kan ju det vara en sak i det hela.

Felix Henriksson har jobbat som obehörig lärare i Ramsele i ett år. Trots att han har en lägre lön än behöriga lärare och trots att han inte får sätta betyg, så trivs han med jobbet även om trycket ökar för att han ska utbilda sig.

– Jag tycker att det går jättebra och har bra stöttning från både rektor och medarbetare.

Även om Felix hittills har valt att inte utbilda sig så börjar han nu att fundera i andra banor, eftersom han trivs med jobbet.

– Som det ser ut nu så kommer det väl att bli en utbildning. Jag vill ju helst vara behörig och utbildad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".