Eva Nordung Byström biskop i Härnösands stift
Eva Nordung Byström biskop i Härnösands stift Foto: Ingrid Engstdt Edfast/Sveriges Radio

Påsken i sammandrag på påsknattsmässan

Biskopen: Påskmässor är allt populärare
0:44 min

Påsken är kyrkans största högtid men lockar få kyrkobesökare, som istället föredrar julen.

Påskhelgen är ingen stor helg för kyrkobesök men med den allt populärare påsknattsmässan tror biskop Eva Nordung Byström att nya besökare kan lockas, på samma sätt som midnattsmässorna är populära under julhelgen.

– Julnattsmässan börjar överta julottan och även högmässan på juldagen. Påskmässan övertar påskdagens gudstjänster, för när det är påskdag vill man vara ute i solen säger Eva Nordung Byström.

För den som vill ha hela påsken budskap koncentrerat på en en och en halv timme så är påskmässan ett alternativ, för där ryms hela påsken gudstjänster, säger biskopen.

– Skärtorsdagen och långfredagen ryms i påsknattsmässan, från mörker till ljus, från död till liv.

Biskopen i Härnösands stift har också stor förståelse för att många vill vara utomhus i påsk, vilket hon menar också är ett sätt att fira påsken.

– Det är ju livets seger över döden, det blir vår och sommar igen. Det behöver framför allt vi nordbor, vi behöver ju ljuset och det är ju också en gudstjänst att glädjas över det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".