Elizabeth och Oscar Andersons hus i Anchorage
Elizabeth och Oscar Andersons hus i Anchorage är idag museum. Foto: Jerrye & Roy Klotz / Wikimedia

Andersons – pionjärfamilj i Anchorage

Det lilla hus som familjen Anderson lät bygga åt sig står fortfarande kvar och är den äldsta byggnaden i Anchorage
5:52 min

Bland de västernorrlänningar som tidigt kom till Alaska för att bli bofast där var Elisabeth Anderson, uppvuxen i närheten av Ljungans forsar.

Anchorage är Alaskas enda storstad och boplats för långt över hälften av delstatens invånare. Platsen kom till 1915 då en bas för bygget av Alaska Railroad, järnvägen mellan hamnstaden Seward och gruvstaden Fairbanks i Alaskas inre. Det var ursprungligen en tältstad nere på stillahavsviken Cook Inlets leriga stränder men efter ett tag växte en riktig stad med gatunät och bebyggelse fram uppe på backarna ovanför viken.

Bland de allra första familjerna som slog sig ner i Anchorage fanns det svenskfödda paret Andersson; Elisabet och Oskar och deras tre barn.

Oscar Anderson, affärsman, bl a slaktare och gruvägare, var född i Dalsland 1883 och hans hustru Elizabeth var från Medelpad, hon hade utvandrat från Västerhångsta i Torps socken år 1902.

Det lilla hus som familjen Anderson lät bygga åt sig står fortfarande kvar och är den äldsta byggnaden i Anchorage, med cirka 400 000 invånare i stadsområdet.

Huset är sedan många år museum under namnet Oscar Anderson House Museum. Elizabeth och Oscar Anderson skildes under 1920-talet och efter cirka 15 år som alaskapionjär flyttade Elizabeth och barnen tillbaka till trakten av Seattle i nordvästra USA dit hennes föräldrar och syskon tidigare utvandrat. Hon levde ända till 1975 och blev således 100 år gammal.

I programmet hördes Mary Flaherty, föreståndare för Oscar Anderson House Museum.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".