En person håller i en mobil. Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Sveriges Kommuner och Landsting om vård över nätet

SKL: Vi har inte hunnit anpassa de höga kostnaderna
3:55 min

Sveriges Kommuner och Landsting håller just nu på att reglera ersättningen för digitala vårdmöten som idag ersätts som fysiska läkarbeskök.

Istället för ett läkarbesök på vårdcentralen, kan du få vård på nätet genom olika vårdtjänster, och då betala ungefär detsamma som du skulle gjort på din vårdcentral.

Region Jönköpings län har avtal med de digitala vårdtjänsterna och det gör det möjligt för alla i Sverige, på grund av det fria vårdvalet, att söka vård där. Jönköping skickar sedan fakturan till det landsting som man tillhör. Hemlandstinget får alltså betala 1200 kronor oavsett om det är ett fysiskt läkarmöte som har skett, eller ett digitalt.

Hur ser ni på SKL att hela Sveriges befolkning kan söka vård genom de befintliga digitala vårdtjänsterna och att sedan hemlandstinget får betala?

– De höga kostnaderna har vi inte hunnit anpassa i våra ersättningssystem utifrån digital tjänst, utan just nu utgår det ersättningar enligt de avtal vi har och det är ju fysiska läkarbesök, säger Anna-Greta Brodin, sektionschef för hälsosjukvården på Sveriges Kommuner och Landsting.

Vad är det ni vill förbättra?

– Konkret håller vi just nu på med en översyn av ersättningsnivåerna och förändrar de här avtalen.

Vem har ansvaret för att de här befintliga digitala tjänsterna bedriver bra vård?

Landstinget har ett uppföljningsavtalen, samt den digitala aktören har ett ansvar för att genomföra egenkontroller av sin verksamhet. Så båda parter har ansvar i att det bedrivs bra vård.

Kan en del vårdmöten över nätet ske i onödan - att patienter som inte behöver den vården söker sig dit?

– De här frågorna behöver vi arbeta med och hur vi kan reglera det. Är det ett vårdmöte som ska ersättas som ett fysiskt läkarmöte så måste vi ha vissa kriterier för det, och är det rådgivning så är det ju en annan typ av kommunikation.

Behöver landstingen själva bli bättre på att utveckla egna digitala vårdtjänster?

– Ja, så är det ju, och det pågår ju en hel del arbete inom landstingen att utveckla det här och erbjuda den här typen av tjänster, säger Anna-Greta Brodin, sektionschef för hälsosjukvården på Sveriges Kommuner och Landsting.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".