Motorutrymme.
1 av 2
Den planerade fabriken som nu letar etableringsort ska tillverka batterier till elbilar. Foto: Pontus Lundahl/TT
Jonna Westin P1 Sveriges Radio
2 av 2
Jonna Westin, reporter på Sveriges Radio. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Logistikparken kan locka batterifabrik till Sundsvall

Jonna Westin, reporter: Det ska bli Europas största batterifabrik
2:45 min

Företaget Northvolt har planer på att bygga en stor batterifabrik i Sverige och Sundsvall skulle med en ny logistikpark kunna vara en aktuell ort. Det skulle innebära 2500 nya jobb.

Den planerade satsningen rör en batterifabrik för tillverkning av litiumbatterier, främst för att använda till elbilar.

Företaget bakom planerna letar nu en lämplig plats och har ställt frågan till 20 kommuner i landet, och enligt uppgifter till Sveriges Radio är en av dessa Sundsvalls kommun, men kommunen är mycket förtegen om uppgifterna. Några av de andra som fått förfrågan och som bekräftat det är Boden, Oskarshamn och Östhammar.

Företaget bakom planerna, Northvolt, beräknar att lägga 40 miljarder svenska kronor på anläggningen. Det skulle bli Europas största batterifabrik. 

Några kriterier man har är bland annat en stor yta på omkring 200 hektar, att man ska ha tillgång till en stor mängd förnyelsebar elproduktion för att driva verksamheten, att det finns relevant kompetens i området, att transporter och logistik ska fungera smidigt och även kontakter och tillstånd från myndigheter.

Till sommaren väntas besked om var - och om - fabriksetableringen blir av.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".