Georgios Orfanopoulus, restaurang Opus Sundsvall
Foto: Ingrid Engstedt Edfast / Sveriges Radio

Påsken viktigaste högtiden i Grekland

Georgios Orfanopoulus: Det är mycket större än jul och nyår
3:27 min

Påsken i Grekland firas med helstekt lamm och fyrverkerier efter en 40 dagar lång fasteperiod, berättar Georgios Orfanopoulus som numera bor i Sundsvall.

Vi står inför påsken, en högtid som i Sverige alltid kommer som nummer två efter julen, men i Grekland är det tvärtom. Där är påsken den största och viktigaste högtiden, och den firas med besked.

Georgios Orfanopoulus är född i Grekland men numera bosatt i Sundsvall - men den grekiska påsken saknar han.

– Den ortodoxa påsken är mycket större än jul och nyårshelgen.

Påsken inleds med en 40 dagar lång fasta som successivt trappas upp. Under den första delen tas allt kött bort från matsedeln, så småningom försvinner även fisk och skaldjur och under själva påskveckan är det bara enkel mat som gäller till, exempel kokt potatis.

På Skärtorsdagen tas även den obligatoriska olivoljan bort och under långfredagen kan man se hur präster leder olika processioner genom städerna.

Krockar ägg

Påskafton är en dag då många går i kyrkan. Under dagen görs förberedelser görs för midnattsmässan som kulminerar klockan 12. Vid midnatt ringer kyrkklockorna för att berätta om Jesu uppståndelse. Människor tänder ljus, skjuter raketer och efter midnattsmässan ägnar de sig traditionsenlig åt att "krocka målade ägg".

– Man knackar äggen mot varandra och det gäller att försöka hålla sitt eget ägg helt så länge som möjligt, berättar Georgios Orfanopoulus.

Firandet kulminerar på påskdagen då helgrillade lamm serveras och den stora påskfesten börjar.

– Just påsken saknar jag eftersom den firas så mycket i Grekland säger Georgios Orfanopoulus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".