Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Äldre personer promenerar, pensionär, pensionärer, äldrevård
Få GPS:er skrivs ut för de demenssjuka i Västernorrland Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

GPS för demenssjuka - ett hjälpmedel som inte förskrivs

Demenssamordnare: Det skulle ju ge en annan frihet för den enskilde
1:29 min

En GPS är ett hjälpmedel som kan göra att en demenssjuk känner sig trygg när denne är ute och går. Trots detta har endast en förskrivits här i länet.

Det ligger på kommunerna att förskriva hjälpmedlet. Men i Västernorrland så är inte GPS ett upphandlat hjälpmedel och förskrivs därför inte. Endast en GPS har förskrivits i Timrå kommun.

– Jag tänker att det är ganska så synd. Det man ska vara medveten om är att det är en begränsningsåtgärd. Man måste ha ett samtycke från den personen som ska bära GPS-larmet, och samtycket är ju inte något som sker över en tid, utan det ska vara ett samtycke för varje gång man sätter på det här larmet. Men visst, det skulle ju ge en annan frihet för den enskilde, säger Ann-Marie Westerlund, länssamordnare för demenssjuka i Västernorrland.

Krävs medgivande

En person som har svårt att orientera sig kan, om den bär en GPS, själv larma om den skulle tappa bort sig. Mottagaren kan också se på en karta var personen befinner sig. Det går också att ställa in vilket område personen ska gå inom och det larmar då om personen rör sig utanför det här området.

Det finns dock vissa aspekter att ta hänsyn till när man ska förskriva hjälpmedlet. En sak att ta hänsyn till är vem som ska vara mottagare av det eventuella larmet som kommer. Mottagaren kan till exempel vara en anhörig, men också hemtjänstpersonal eller personal på boendet där personen bor. Det behöver också skapas rutiner kring hur ett samtycke ska se ut.

– Man pratar om ett presumerat samtycke där man egentligen inte måste säga ja, utan man ser eller kan förvänta sig att personen inte skulle ha något emot det, och det finns också tyst samtycke där man ser att personen inte far illa av att ha på sig det här bandet.

En GPS kan också köpas på den privata marknaden av till exempel en anhörig, och då krävs inget formellt samtycke, men personens integritet och medbestämmande behöver man ta hänsyn till oavsett.

Vill se hjälpmedlet mer framöver

Här i Västernorrland kommer man lyfta frågan inom den närmsta framtiden, om hjälpmedlet ska förskrivas av kommunerna. Ann-Marie Westerlund hoppas fler personer i framtiden kan få hjälpmedlet.

– Jag behöver bara gå till mig själv och hur jag idag skulle tänka att jag skulle vilja ha det. Jag skulle gärna bära en GPS och framför allt om det skapar trygghet hos mina närstående, säger Ann-Marie Westerlund, demenssamordnare i Västernorrland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".