Kartbild över Stor-Hattsjön med omnejd.
Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Fiskerikonsulent spår begränsad fiskdöd efter explosionen

David Jonsson: Nog inget hot mot populationen.
0:25 min

Länsstyrelsens fiskerikonsulent tror att fiskar strök med i explosionen på Stor-Hattsjön, men knappast hela populationen.

Det var på söndagskvällen som explosionen ägde rum och orsakade ett över tio meter stort hål på isen och krossade fönsterrutor på två hus 300 meter bort.

David Jonsson är fiskerikonsulent på länsstyrelsen i Västernorrland.

– Naturligtvis, om det var fiskar i närheten kan de ha dött eller blivit påverkade, men jag har svårt att se att man utplånat en hel sjö på gädda och abborre, säger han och fortsätter:

– Man får se om isen går och om det är en massa död fisk som flyter omkring eller sjunker till botten. Men i det stora hela är det nog inget hot mot populationen i sjön, säger David Jonsson.

Två män, 63 och 53 år gamla, anhölls misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse. Den äldre mannen släpptes under måndagen.

Männen greps i en stuga i närheten av sjön och båda är hemmahörande i Örnsköldsviks kommun, säger polisens jourhavande förundersökningsledare Sven-Olof Gustafsson till P4 Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".