Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fasaden på Alnö vårdcentral.
1 av 2
Foto: Ann-Charlotte Carlsson/Sveriges Radio
Läkaren Hassan Soleymanpur.
2 av 2
Läkaren och entreprenören Hassan Soleymanpur. Foto: Billy Abraha/SR

Soleymanpur vill ta över Alnö vårdcentral

Hassan Soleymanpur: Jag kan driva verksamheten
2:00 min

Välfärdskooperativet Praktikertjänst, som driver Alnö vårdcentral, har sagt upp avtalet med Landstinget Västernorrland. Men nu öppnar läkaren och entreprenören Hassan Soleymanpur för att ta över verksamheten.

Praktikertjänst har sagt upp vårdavtalet angående Alnö vårdcentral utanför Sundsvall. Orsaken är att det är svårt att rekrytera personal. 

– Vi har under en längre tid haft svårt att hitta läkare som är villiga att ta ansvar för att driva verksamheten. Vår modell bygger på att vi har personer i verksamheten som vill ta en sådant ansvar, säger Göran Modin, affärsområdeschef för Hälso- och sjukvård på Praktikertjänst

Varför tror du att ni har haft svårt att hitta folk?

– Jag tror att en stor anledning är att primärvåurduppdraget i Västernorrland är för brett och ersättningen är för dålig. Tittar man på de landstingsdrivna vårdcentralerna så har de varje år sedan vårdvalet infördes 2011 gått med stora underskott, men där skjuter landstinget till extra medel varje år. Det är en extra ersättning som de landstingsdrivna verksamheterna får, men som inte de privata får, säger Göran Modin. 

Hassan Soleymanpur vill ta över

Uppsägningstiden för Praktikertjänst är tolv månader, och under den tiden kommer bolaget att fortsätta att driva vårdcentralen. Sedan är det oklart vad som händer med de cirka 10 000 personer som är listade på Alnö vårdcentral, men bolaget har erbjudit Landstinget Västernorrland att ta över verksamheten.

Men en annan intressent som gärna vill ta över Alnö vårdcentral är Hassan Soleymanpur, som redan driver tre vårdcentraler i Sundsvalls kommun. 

– Jag har planer på att bygga stora laboratorium på Alnö, säger han. 

Ett problem för Praktikertjänst är ju att hitta läkare. Hittar du läkare?

– Ja, jag har många läkare hos mig så för mig är det inget problem, säger han. 

Hur gör du för att locka läkare?

– Jag gör inget särskilt, jag tar hand om dem bara, säger han.

Du tar hand om dem, är det bra lön eller vad handlar det om?

– Ja, man ska ge bra lön inom primärvården. Det är ett tufft jobb, säger Hassan Soleymanpur. 

Landstinget välkomnar intressenter 

Gun-Britt Milioris, tillförordnad vårdvalschef på Landstinget Västernorrland, beklagar att Praktikertjänst har sagt upp avtalet för Alnö vårdcentral. Hon säger att det nu pågår ett arbete för att hitta en ersättare till bolaget så att de som är listade på Alnö kan få en bra vård framöver. 

Att Hassan Soleymanpur nu vill ta över verksamheten är hon positiv till. 

– Jag välkomnar alla som vill driva verksamheten vidare att komma in med en ansökan, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".