Åreskutan
1 av 2
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Man utomhus en solig vårdag.
2 av 2
Peter Fredman, professor på Mittuniveristets forskningscentrum ETOUR säger att folk bland annat lockas till fjällen för att koppla av och umgås. Foto: Sara Johansson/ Sveriges Radio

Fjällturismen fortsatt folklig

Forskare: Gärna strapatser på dagen, men på kvällen vill man bo bekvämt
1:26 min

Forskning visar att fjällturisterna vill ha unika upplevelser. Trots tydlig trend, menar forskare att fjällturismen fortfarande är folklig.

Forskare från Mittuniversitetet och Karlstads Universitet har studerat fjällturisters beteende och attityder, och deras resultat presenterades nyligen.  

Forskarna har upptäckt fyra tydliga trender hos turisterna.

 • Fjällturismen är mer mångfacetterad
  - turisterna efterfrågar fler aktiviteter än skidåkning
   
 • Fjällturismen blir mer sportifierad
  - fjällbesökarna vill jämföra sina prestationer med andra

 • Fjällbesökarna söker exklusivitet
  - unika uppleverser, tält, långa vandringar men fortfarande bra service

 • Avkopplade från uppkoppling
  - färre använder sociala medier under sina fjällbesök

Syftet med projektet är att ta fram kunskap om hur fjällturisternas beteende påverkar fjällvärlden, och hur utvecklingen kan bli hållbar för att klara av regeringens miljömål för fjällen.

– Liksom all annan mänsklig aktivitet påverkar turismen den ekologiska, ekonomiska och sociala utveckling i fjällmiljön. Att ha koll på hur våra beteendemönster förändras över tid kan vara värdefullt i många sammanhang. Bland annat vid planering av infrastruktursatsningar, i förvaltningen av fjällandskapet liksom vid planering av utbud och service i fjällnära miljöer, säger Peter Fredman, professor vid avdelningen för turismvetenskap och geografi vid Mittuniversitetets forskningscentrum Etour.

En tydlig trend är att fler turister är ute efter exklusivare resmål. Det ska vara unikt men ändå bekvämt.

– En trend vi kan se är det här paradoxala att man gärna vandrar och har lite strapatser på dagen, och sen vill man äta gott och bo bekvämt på kvällen. Tittar vi på skidorterna så har några av dem helt klart fångat upp de här köpstarka grupperna som söker det här ännu mer exklusiva, säger Fredman.

Kommer vi ser fler exklusiva anläggningar uppe på tillexempel kalfjället, som tar emot vandrare som vill äta och dricka gott?

– Det är inte otänkbart att vi kommer se en sån utveckling framöver.

Har fjällen blivit mindre folklig?

– I grunden finns det fortfarande en stor folklighet i fjällturismen, med ganska enkel och ett relativt billigt sätt att semestra och som är tillgängligt för väldigt många. Men i tillägg till detta lite mer traditionella folkliga, så ser vi en utveckling idag där andra typer av semestrar också dyker upp, där man söker mer exklusivitet, unika upplevelser och mer tillrättalagda upplevelser med mer bekvämlighet och så vidare. Men som jag bedömer det finns det fortfarande en ganska stor och stark kärna av den här lite mer enkla, folkliga typen av turism, säger Fredman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".