Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt bli av med beroendet av stafettläkare

Publicerat tisdag 25 april 2017 kl 16.00
"Lättare sagt än gjort att klara sig utan stafettläkare"
6:57 min
Läkare i sjukhuskorridor Foto Ulla Öhman
1 av 4
foto Ulla Öhman
Mårten Svensson är specialist i allmänmedicin på Hälsocentralen Sollefteå. Foto Ulla Öhman
2 av 4
Mårten Svensson säger att när man lägger ner små akutsjukhus så får man inte heller tag i läkare till vårdcentralerna. Foto: Ulla Öhman
Läkare undersöker en patient med stetoskop. Foto: Bertil Ericson/TT
3 av 4
Läkare undersöker en patient med stetoskop. Foto: Bertil Ericson/TT
Kenneth Challis Foto: Sara Johansson/SR
4 av 4
Kenneth Challis Foto: Sara Johansson/SR

Nu finns för första gången en gemensam plan för alla Sveriges landsting och regioner för hur man ska kunna klara sig utan hyrpersonal. Men ingen tror att det kommer att bli lätt.

En stor del av landstingets ekonomiska problem beror på att man har läkarbrist och därför tvingas ta in hyrläkare, inte minst till primärvården. Varje sådan så kallad stafettläkare kostar ungefär dubbelt så mycket som en vanlig anställd läkare.

Om vi inte hade dom så skulle det vara fullkomligt omöjligt att klara sig.

Just nu jobbar alla Sveriges landsting och regioner tillsammans för att komma bort från det här beroendet av inhyrd personal men det är inte lätt för utan stafettläkarna skulle många vårdcentraler inte fungera alls.

I Västernorrland fattas det ordinarie läkare på ungefär varannan tjänst på våra hälso- och vårdcentraler och det finns några som inte har en enda fast läkare utan det är stafetterna som håller hela vårdcentralen igång.
Och bland de fastanställda läkarna har man blandade känslor för stafetterna.

De är ett fullständigt nödvändigt ont för att klara det dagliga arbetet och hålla näsan över vattenytan.

– Om vi inte hade dom så skulle det vara fullkomligt omöjligt att klara sig men det är klart att det är väldigt negativt samtidigt för de stör lönesättningen, de tjänar ungefär dubbelt så mycket som vi vanliga läkare och det tär ju på relationerna. Dessutom är det ohållbart för landstingen att betala så mycket, säger Kenneth Challis som jobbar som läkare på en vårdcentral.

När Sveriges Radio frågade 900 primärvårdsläkare om ifall stafettläkarna underlättar arbetssituationen på vårdcentralen så svarade 330, alltså mer än var tredje läkare att det gör dom. Mycket färre, bara 190 stycken, sa att stafettläkarna orsakar mer arbete för de fasta läkarna och resten visste inte vad dom skulle svara.

Jag tycker att man skulle förbjuda stafettläkare först och alla läkare ska vara anställda av landsting och regioner.

– De är ett fullständigt nödvändigt ont för att klara det dagliga arbetet och hålla näsan över vattenytan. Men de lämnar mycket jobb efter sig. De hinner ju försvinna innan provsvaren de har beställt kommer så det blir en röra och mycket jobb efter de.

Våra lyssnare tycker ofta att man ska sätta totalstopp för stafetterna. Anders Igglund från Njurunda ringde oss:

– Jag tycker att man skulle förbjuda stafettläkare först och alla läkare ska vara anställda av landsting och regioner eller så ska de vara privatpraktiserande.

Även läkaren Kenneth Challis säger att det är dags för staten, socialstyrsen och SKL, statens kommuner och landsting, att sätta ner foten och förbjuda stafetter.

Och sedan slutet av förra året finns ett projekt där alla regioner o landsting är med och där målet är att bli kvitt beroendet av hyrpersonal.

Per Viklund är projektledare i Västernorrland och han säger att än har det inte hänt nåt utan det här ett långsiktigt arbete som kommer att ta några år. Nu i månadsskifte så kommer de nya kvartalssiffror för hur det ser ut med kostnadrna för hyrläkare i Västernorrland men det är inget som talar för att de skulle ha sjunkit än, säger Per Viklund.

Anders Henriksson som är vice ordförande på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, säger att det är många åtgärder som måste göras i rätt ordning och samtidigt i alla landsting och regioner för att man ska kunna klara sig utan stafettläkare.

Åtgärderna handlar om att få fler läkare att vilja bli anställda, till exempel genom olika förmånder, minskad administeration och att en del av läkarnas arbetsuppgifter ska kunna göras av andra personalgrupper. 

Men bristen på primärvårdsläkare hänger ihop med nedläggningen av små sjukhus hävdar Mårten Svensson, specialist i allmänmedicin som handleder at- och st-läkare i Sollefteå:

– På alla orter där man lagt ner små välfungerande sjukhus så har man fått brist på primärvårdsläkare. Det är för att själva basen för att rekrytera st-läkare är at-läkare och de vill inte komma till orter  utan akutsjukhus.

Antalet sökande till at-läkare har minskat kraftigt sedan nedmonteringen i Sollefteå började, säger Mårten Svensson.

På Sveriges Läkarförbund säger vice ordföranden Ove Andersson att SKL och landstingen hittills inte gjort ett särskilt bra jobb med att bli kvitt berondet av hyrläkare.

– Hittills har det varit ett misslyckande för man har gjort ett fundamentalt fel. Först har man tagit bort stafettläkarna och sedan har man kommit med åtgärder som ska motverka flykten av läkare från landstinget. Man måste göra precis tvärtom. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".