Sollefteå sjukhus
Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Psykiatriska allvårdsavdelningen i Sollefteå kan läggas ner idag

Nedläggningarna på Sollefteå sjukhus fortsätter. Idag kan landstingsfullmäktige fatta beslut att lägga ner den psykiatriska allvårdsavdelningen med tio platser.

Istället föreslås att man inrättar ett mobilt psykiatriskt omvårdnadsteam som ska hjälpa patienterna i upptagningsområdet hemma. Av de tio vårdplatserna på Sollefteå sjukhus föreslås att fyra flyttas till Örnsköldsvik och övriga avvecklas helt och hållet.

I ärendebeskrivningen till landstingsfullmäktige som sammanträder idag och i morgon så skriver man inledningsvis att det här handlar om ett besparingskrav som man ställt på psykiatrin. Men i själva verket spar man i princip ingenting på att lägga ner avdelningen. 
Personalen som idag jobbar på vårdavdelningen ska istället ingå i det mobila teamet. Och trots att man inte spar pengar på det så är det i linje med psykiatrins mål att komma närmare patienterna och korta tiderna inom slutenvården, skriver man i förslaget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".