Eva Goes, Miljöpartiet.
Eva Goes, Miljöpartiet. Foto: Privat

200 miljöpartister kräver fredsminister

Eva Goes kräver fredsminister
0:42 min

Tillsätt en särskild fredsminister. Det är ett starkt internt krav inför Miljöpartiets kommande kongress.

Det är över 200 miljöpartister samt en rad lokalavdelningar och distrikt som driver frågan. Det visar Ekots genomgång av handlingarna, som ännu inte har offentliggjorts.

Frågan drivs mot partiledningens uttalade vilja.

– En fredsminister ska värna de grundläggande mänskliga rättigheterna, säger Eva Goes, tidigare språkrör från Härnösand som är en av  200 miljöpartister som ställt sig bakom motionen.

– Det är inget konstigt. Det här vore en kraftfull signal till omvärlden att Sverige tar freden på allvar, det vore att lyfta frågorna. Det vore att sätta fokus på det på ett helt annat sätt, och som absolut behövs nu, säger Miljöpartiets riksdagsledamot Annika Lillemets, som har skrivit motionen.

Motionen om en fredsminister är den som samlar överlägset flest namnunderskrifter inför kongressen i slutet av maj.

Sverige måste gå före, menar Eva Goes.
– Vi har tidigare betraktats som en fredsnation, säger hon till P4 Västernorrland.

Det är inte första gången frågan om en fredsminister - och ett fredsdepartement - debatteras på Miljöpartiets kongress. Så sent som förra året avslogs en liknande motion.

Även den här gången säger ledningen nej. I sitt motionssvar, som Ekot läst, avråder partistyrelsen starkt från en fredsminister, bland annat för det skulle splittra upp det fredsförebyggande arbetet på ännu fler personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".