Landstingsfullmäktige. Foto Ulla Öhman
Det är en märklig ekvation att vi har högst hyrläkarkostnader i landet samtidigt som vi har låg produktivitet sa Per Wahlberg (M) i talarstolen. Foto: Ulla Öhman/SR

Ansvarsfrihet för landstingspolitikerna

Regionfullmäktige beviljade samtliga nämnder och styrelsen ansvarsfrihet för 2016 på onsdagsförmiddagen, trots kritik från revisorerna.

Trots kritik från revisorerna så beviljade regionfullmäktige idag alla nämnder och styrelser ansvarsfrihet för fjolåret.
Revisorerna delade inte ut några anmärkningar i år men riktade kritik för att inte nog har gjorts för att få ner kostnaderna. 

Det är en märklig ekvation.

Sjukhusen gick med 100 miljoner i förlust förra året och hälsocentralerna med 32 miljoner. Totalt gjorde landstinget ändå ett överskott, mycket beroende på tillfälliga intäktsökningar som till exempel extra pengar för asylsökande och fastighetsförsäljning.

Oppositionens landstingsråd Per Wahlberg kommenterade bokslutet i talarstolen och sa att det är i och för sig bra att ingen fick någon anmärkning, men att det är en aning märkligt med tanke på hur ekonomin ser ut.

– I röda Västernorrland är kostnaderna för hyrpersonal högst i landet med hisnande 360 miljoner för 2016. Detta samtidigt som produktiviteten är låg. Det är en märklig ekvation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".