Här inne i rådhuset sammanträder kommunfullmäktige. Foto Ulla Öhman
Foto: Ulla Öhman/Sveriges Radio

Tuffa besparingar på arbete och integration i Härnösand

Arbetsträning och arbetspraktik är hotat
0:51 min

Stora besparingar väntar Arbetslivsförvaltningen i Härnösand. 19,8 årsarbeten försvinner men det är oklart hur många personer som drabbas.

Enheten Vägledning och kompetensutveckling läggs ner, och där försvinner 8-9 tjänster enligt Anders Byquist (S), som är ordförande i Arbetslivsnämnden.

Dessutom ska antalet beredskapsjobb minskas. Enheten har enligt budget utrymme för totalt 78 årsarbetare under 2017. Vid uppföljning per den sista februari hade enheten 183 anställda motsvarande 115 årsarbetare. Nämnden beslutar därför att minska antalet beredskapsjobbare från 115 till 85 årsarbetare redan i år.

Det innebär att jobb inom exempelvis resursgruppen, biltvätten och skogsröjningen försvinner. Anders Byquist (S)  säger till P4 Västernorrland att det är dom långtidsarbetslösa som är den stora förloraren.

– Ja, det är ju personer som varit långtidsarbetslösa som drabbas i första hand.

Enligt Anders Byquist (S) blir det nu arbetsförmedlingens ansvar att hjälpa gruppen långtidsarbetslösa att hitta sysselsättning.

Men redan i juni kan det bli aktuellt med fler uppsägningar. Förvaltningen snabbutreder om det är möjligt att lägga ut delar av SFI på entreprenad. Då riskerar ännu fler att bli av med sina jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".