Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En majbrasa och en tonåring med en ölburk
1 av 2
Foto: Henrik Montgomery, TT.
Birgitta Westman-Edin i Örnsköldsvik
2 av 2
Birgitta Westman-Edin menar att det är viktigt att prata med sina tonårsbarn. Foto: Magdalena Brander/Sveriges Radio

Råd till tonårsföräldrar inför valborg

Birgitta Edin-Westman: Ställ de självklara frågorna
1:14 min

Valborg är en helg då ungdomar dricker alkohol. Som förälder är det viktigt att du pratar med din tonåring om frågor som rör drickande menar Örnsköldsvik kommun som aktivt jobbar med de här frågorna.

Inför valborg får alla vårdnadshavare i Västernorrland, vars barn under 2017 fyller 14 år, IQ:s bok Tonårsparlören hemskickad till sig. Den ska underlätta samtal om alkohol mellan föräldrar och tonåringar då många debuterar i den här åldern.

Vuxna måste ifrågasätta den alkoholnorm som faktiskt gäller.

– Bjud inte på alkohol och köp inte ut, men det tror jag har gått in hos de flesta vuxna över 20 år, säger Birgitta Edin-Westman, som samordnar det förebyggande arbetet mot brott och droger i Örnsköldsvik kommun.

Visa att du bryr dig

Birgitta Edin-Westman menar att det också är viktigt att prata med sin ungdom och skapa en bra relation.

 – Unga människor lyssnar till vuxna som bryr sig, så visa att du bryr dig, och var intresserad av att lyssna när du har de här samtalen, och gör tillfällen för samtal. Det är faktiskt du som vuxen som har ansvaret att det blir ett samtal.

De självklara frågorna är också viktiga att ställa till sitt barn.

– Vem ska du umgås med, var ska ni vara någonstans och bestäm gärna en tid när du ska hämta din ungdom också och se till att man alltid har kontakt under kvällen. Det är grunden att man har en bra relation och har ett samtal. Vi som vuxna måste ifrågasätta den alkoholnorm som faktiskt gäller, att man förväntas dricka när man har kommit upp i en viss ålder.

Nattvandra

Under själva valborgskvällen och natten så kan du runt om i  Västernorrland ansluta dig till "vuxna på stan".

– Det är viktigt att vistas i de miljöer som ungdomarna finns, så det blir en trygg utomhusmiljö, då många bara är ute och drar. Du kan engagera dig där, både som förälder eller om du bara är en vuxen som bryr dig, säger Birgitta Edin-Westman, som samordnar det förebyggande arbetet mot brott och droger i Örnsköldsvik kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".