IVO har långa väntetider för att utreda tillståndsärenden.
IVO har långa väntetider för att utreda tillståndsärenden. Foto: Ingrid Engstedt Edfast/Sveriges Radio

IVO utreder i onödan

IVO: Många gånger undrar vi om vi kanske utreder i onödan
2:18 min

Långa väntetider för tillståndspliktig verksamhet kan bero på onödiga utredningar.

Månadslånga väntetider för tillståndsprövning hos Inspektionen för Vård och Omsorg - IVO beror delvis på att myndigheten fortsätter utreda ansökningar som inte längre är aktuella.

Ansökningar om att starta boenden för ensamkommande barn har inte dragits tillbaka, trots att behovet har minskat betydligt, det säger Marja-Liisa Sten som är tillförordnad enhetschef på avdelningen för tillståndsprövning.

– Många gånger undrar vi om vi kanske utreder i onödan när det gäller ansökningar för ensamkommande barn. Det har hänt så mycket i samhället så vi undrar om det verkligen finns den efterfrågan som vi har ansökningar kvar.

På sin hemsida skriver IVO att myndigheten just nu hanterar tillståndsärenden som lämnades in för nio månader sedan, i juli 2016, men många ansökningar kan alltså vara inaktuella.

En konsekvens av detta kan bli en onödigt lång väntetid för de som har för avsikt att starta en verksamhet som de behöver tillstånd för.

– Så skulle man kanske kunna uttrycka det och vi önskar att alla som har en ansökan inne, men som funderar om de verkligen vill starta, att de hör av sig till oss och i så fall återkallar ansökan. Då slipper vi utreda någonting som inte längre har en efterfrågan.

Många som har tillstånd för att ta emot ensamkommande barn vill istället ändra verksamhetsinriktning till att istället gälla HVB-hem för ungdomar som är i behov av behandling.

– Det har kommit väldigt många ändringsansökningar, berättar Marja-Liisa Ek.

Lena Söderman som äger Klintbackagårdens HVB-hem i Naggen i Ånge kommun har väntat sedan i augusti på att få ändra sin verksamhet från ensamkommande barn till ett behandlingshem.

– Vi har fått tillstånd för ensamkommande, nu har vi ändrat inriktning och har svenska ungdomar, men byråkratin gör ju att det är långa väntetider och vi väntar fortfarande.

Det är stora skillnader i de krav som ställs för de olika typerna av HVB-

– Det är inte samma innehåll om det är ensamkommande barn, för de behöver ju boende, skola och integrering i samhället och det är ingen behandling i den insatsen. Ändrar man då till behandlingsinriktade insatser så är det helt andra krav, både kompetensmässigt och behandlingsmetoder. Det kräver en mycket mer detaljerad ändringsansökan vilka många har glömt och bara skickat in ändring av målgrupp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".