Igelkott har rullat ihop sig och sover bland stenar. Foto: Gyda Nesje/Scanpix.
Foto: Gyda Nesje/Scanpix.

Så gör du för att slippa elda upp en igelkott

"Det bästa är att flytta på rishögen"
4:18 min

När man sätter fyr på majbrasan i kväll finns det också risk att man samtidigt släcker ett liv. Jill Selander på Djurens rätt i Sundsvall ger råd om hur man ska göra för att inte igelkottar och andra smådjur ska behöva sätta livet till.

– Det bästa är att flytta på lövhögen eller rishögen innan man tänder på, för att låta djuren gå iväg. Men om man inte kan göra det så kan man ta en lång pinne eller liknande och peta runt litegrann och då kan man höra om de fräser eller så och då får man gräva ut dem, säger Jill Selander.

Igelkottar har i och med det något varmare klimatet blivit allt vanligare längs Norrlandskusten.

Varje år bränns hundratals djur till döds i majbrasor i landet, och det vill Naturskyddsföreningen och Djurambulansen sätta stopp för genom kampanjerna "Stek mig inte på valborg" och "Låt igelkottarna leva", som fått över 50 000 delningar på sociala medier.

Jill Selander från Djurens rätt vill också poängtera att det kan vara brottsligt att elda upp en igelkott.

– Vet man om att det är igelkottar där så är det ett allvarligt brott eftersom de är fridlysta djur, och dem måste man vara jätterädd om, säger Jill Selander. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".