Gräsbrand. Foto: Jørn Bærheim/TT
Gräsbrand. Foto: Jørn Bærheim/TT

Många larm om gräsbränder under valborgsmässoaftonen

Räddningstjänsten i Västernorrland hade mellan klockan 14 och 23 på söndagen mellan tio och tjugo larm om gräsbränder och majbrasor utom kontroll.

Det var främst i Medelpad och kustnära i södra Ångermanland som larmen duggade tätt under valborgsmässoafton.

Många av larmen man fick in till SOS Alarm om rök och eldslågor utomhus visade sig vara kontrollerade majbrasor där räddningstjänstens resurser bara kunde vända och åka hem igen. Men många larm var skarpa och en del riktigt allvarliga.

I Norrviken söder om Sundsvall fick en större gräsbrand fäste i en gavel på en fastighet och i Lucksta väster om Sundsvall hotade majbrasans lågor den intilliggande hembygdsgården, men med hjälp av räddningstjänsten lyckades man hindra spridning.

Nedan följer en sammanställning på de larm räddningstjänsten hade från klockan 14 på eftermiddagen, enligt SOS Alarm.


14.13: Skällom, Häggdånger, en majbrasa som spred sig till en äng och en yta motsvarande två fotbollsplaner hade fattat eld. Räddningstjänsten var kvar i drygt två timmar och jobbade med släckning. 

14.41: Oxsta, Sundsvall, en gräsbrand nära vägen som spridit sig till några träd i ett skogsparti. Kunde släckas relativt snabbt.

14.42: Ärsta, Kyrkdal, Kramfors, hyggesbrand som spred sig snabbt på grund av väldigt torrt i marken, tog ca 2-3 timmar för räddningstjänsten att släcka.

15.51: Kärvsta, Stöde, en gränsbrand på ca 40 kvadratmeter med risk för spridning till en lada och bostadshus, men kunde släckas snabbt. 

16.26: Bjälkevägen, Kramfors, en gräsbrand på 100x50 meter som spred sig fort. Räddningstjänsten släckte.

16.56: Norrviken, Njurunda, en gräsbrand stor som en fotbollsplan som också spred sig till en gavel på en fastighet och där räddningstjänsten fick släcka och blöta ner fasaden. Räddningstjänsten avslutade insatsen kl 21.30.

17.38: Appelbergsvägen, Bredsand, en mindre gräsbrand på ca 10 kvadratmeter som räddningstjänsten släckte snabbt.

19.36: Ovansjö, Ånge, en gräsbrand på ca 50x20 meter men som också spridit sig till några träd vid ett skogsparti. Släckningsarbetet tog ca 50 minuter.

19.39: Lucksta, Sundsvall, majbrasa som vinden tog tag i med risk för spridning till Attmar hembygsgård. Arrangörerna fick larma räddningstjänsten och med gemensamma krafter lyckades man avvärja hotet.

20.16: Lyngsten, Matfors, en gräsbrand med spridningsrisk till byggnad, släcktes på ca 30 minuter.

20.22: Åsen, Älandsbro, Härnösand, en hög med däck som brann. Klockan 21 var räddningsresurserna åter på stationen. 

22.37: Myre, söder om Sundsvall, larm och gräsbrand, en eldning som spridit sig till en större yta och var utom kontroll. Räddningstjänsten var kvar och jobbade till ca kl 00.30.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".