Gräsbrand. Foto: Jørn Bærheim/TT
Gräsbrand. Foto: Jørn Bærheim/TT

Torrt och blåsigt väder kan ge eldningsförbud

Räddningschef: Elda inte nu!
2:54 min

Det har inte rått eldningsförbud under de 10 senaste åren i Örnsköldsvik. Det torra och blåsiga vädret kan nu innebära att det blir ett eldningsförbud närmare helgen.

Antalet gräsbränder har varit många i främst Medelpad och södra Ångermanland de senaste dagarna. Örnsköldsvik har klarat sig relativt bra med en sju-åtta gräsbränder den senaste veckan. Mats Renning har varit räddningschef i Örnsköldsvik under 10 år. Aldrig har han varit med och beslutat om ett eldningsförbud. Nu kan det vara aktuellt.

– Just nu är det väldigt torrt och risken för gräsbränder ligger i topp på vår riskskala, säger Renning till P4 Västernorrland. Prognosen talar om fortsatt torrt väder och då kan det bli aktuellt att införa ett eldningsförbud.

Rådet från räddningschef Renning i Örnsköldsvik är att absolut inte elda på någon gräsmatta.

– När det dessutom blåser går det så otroligt fort att en brand sprider sig oerhört fort. Så rådet är klart: elda inte i dessa dagar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".