Moderata ungdomsförbundet har upptäckt medlemsfusk i förbundet.
Moderata ungdomsförbundet har upptäckt medlemsfusk i förbundet. Foto: Anna Hållams / TT

Därför avgår Elin Nilsson

"Olämplig att bära uppdrag inom förbundet just nu"
1:50 min

Moderata ungdomsförbundet, MUF, har upptäckt medlemsfusk. Ett 50-tal ungdomar har blivit medlemmar utan vetskap och har i flera fall fått sina medlemsavgifter betalda av moderata kommunpolitikern Elin Nilsson i Sundsvall.

Fritz Lennaárd som är generalsekreterare på MUF ser allvarligt på händelsen.

– Vi ser allvarligt på felaktigheter i medlemssystemet, säger han.

Det var vid årsskiftet som ett ovanligt stort antal nya medlemmar blev registrerade i Moderata ungdomsförbundet MUF och i Moderaterna i Västernorrland. MUF:s centrala kansli misstänkte att rekryteringarna var felaktiga.

I en internutredning har det kommit fram att Sundsvallsmoderaten Elin Nilsson legat bakom ett 50-tal värvningar av barn och ungdomar som inte varit medvetna om att de skrivits in i partiförbunden.

– De har i alla fall inte varit tillräckligt införstådda i att de blivit medlem i ett politiskt ungdomsförbund, säger MUF:s generalsekreterare Fritz Lenaárd.

Hon är olämplig att bära uppdrag inom förbundet just nu.

Elin Nilsson har fått lämna sina uppdrag i ungdomsförbundet efter att detta kommit fram, enligt MUF:s generalsekreterare Fritz Lenaárd.

– Jag har inte fullt förtroende för henne och tycker att hon är olämplig att bära uppdrag inom förbundet just nu, säger han.

Nilsson är också kommunpolitiker och har idag uppdrag för Moderaterna i Sundsvall. Hon sitter bland annat i kommunstyrelsen och har även lanserat sig som kandidat inför riksdagsvalet nästa år.

Enligt våra uppgifter har hon själv betalat för ungdomars medlemsavgifter i samband med värvningarna, vilket strider mot regelverket.

MUF uppger att de värvade medlemmarna nu har strukits ur deras register. Elin Nilsson medger att hon brustit vid rekryteringarna och är ångerfull.

– Jag ser också allvarligt på det och tar med mig att man måste vara extremt tydlig när man värvar medlemmar, säger Nilsson.

Hur kommer det sig att du betalat medlemsavgifter?

– Jag har tänkt att det går snabbare att registrera om jag gör hela registreringen själv och att medlemmarna kan betala tillbaka avgiften till mig, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".