Jonas Hägglund
Jonas Hägglund, räddningstjänsten i Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall/Sveriges Radio.

Lärare och vårdpersonal blir brandmän i framtidens Örnsköldsvik

Analyschef: Vi tänker lite utanför boxen.
2:36 min

Lärare, vårdbiträden och hemtjänstpersonal, är det lösningen på problemet att hitta nya deltidsbrandmän?

P4 Västernorrland ställer frågan idag när räddningstjänsten i Örnsköldsvik funderar i helt nya banor.

I Örnsköldsvik saknas det 25 deltidare fördelade på 10 stationer. Bristen är lika stor i resten av Ångermanland.

I ådalen Höga Kusten, d.v.s. Härnösand, Kramfors och Sollefteå ser det likadant ut. Här utmärker sig stationen i Nyland där halva besättningen saknas, runt 10 deltidsbrandmän ska rekryteras. Problem modell större är det också i Ramsele och Näsåker, säger räddningschef Andreas Hoff.

I Medelpad, d.v.s. Timrå, Sundsvall och Ånge berättar Tommie Lindgren som basar för den här gruppen människor, att där finns det faktiskt en övertalighet på deltidsbrandmän. Man har haft 13 personer i utbildning under året och behovet fylls mer än väl ute på de nio stationer som finns.

I Örnsköldsvik funderar räddningstjänsten nu på hur man ska lösa problemet med nyrekrytering.

– Vi tänker lite utanför boxen och vill gärna prova att låta kommunalt anställda som idag har en deltid, att fylla upp denna med ett jobb som brandman, säger Jonas Hägglund, analyschef hos räddningstjänsten.

– En vaktmästare, en lärare eller säg ett vårdbiträde skulle kunna jobba en vecka i månaden med just vårt jobb. Vi har precis börjat prata med kommunledningen om våra tankar, säger Jonas Hägglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".