Ultraljudsundersökning av mage
Det är stor skillnad mellan landstingen om gravida kvinnor erbjuds gratis fostertester eller ej. Foto: Madeleine Blidberg/Sveriges Radio

Gravida har olika rätt till fostertester – stora skillnader i norr

Småbarnsmamma: Borde vara lika villkor
1:34 min

Gravida har olika rättigheter till fostertester beroende på var i landet de bor – både vilken typ av tester som erbjuds och vem som ska stå för kostnaden.

P4 Jämtland har frågat de fyra norr-landstingen om hur de erbjuder kub- och Nipt-tester för gravida.

Småbarnsmamman Camilla i Östersund fick skriva in sig på en BVC-klinik här i länet när hennes förra hem-landsting inte ville betala deras test.

– Vi var på väg att flytta hit så jag skrev in mig hos en barnmorska här där det erbjuds gratis. Där vi bodde fick vi betala det hos en privat klinik och det skulle ha kostat flera tusen, säger Camilla.

Förenklat kan man säga att kub-testet är ett blodprov och ultraljud för att undersöka en kromosomavvikelse hos fostret.

Nipt-test är ett blodprov från den gravida som kan göras från vecka 10 och ger ingen ökad risk för missfall. Nipt är mycket säkert om det visar att fostret inte har en avvikelse. Det är fortfarande dyrare än kub även om kostnaden sjunker.

Jämtland och Västerbotten erbjuder kub-test gratis till blivande mammor över 35 år. Nipt erbjuds kostnadsfritt i Jämtland om kub-testet visar på hög sannolikhet för avvikelser. Även Västernorrland ger kub-testet gratis för mammor som fyller 35 under graviditeten. De som har hög sannolikhet för avvikelser erbjuds fostervattensprov men det kommer bytas till Nipt.

Norrbotten erbjuder varken kub-test eller Nipt utan planerar istället att erbjuda ett tidigt ultraljud i graviditetsvecka 12 ungefär.

Camilla tycker det är konstigt att det inte är lika villkor överallt.

– Det är många som betalar för att göra testen privat. Det är jättetråkigt, det borde vara lika överallt, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".