Vincent Melander står framför sin säng i sitt rum.
1 av 2
Vincent Melander i sitt rum på korttidsboendet. Foto: Magdalena Brander/Sveriges Radio
Anna-Lena Östman och Janne Smedberg står framför hjälpmedel för autistiska barn
2 av 2
Rektor Docksta friskola Anna-Lena Östman och elevassistenten Janne Smedberg. Foto: Magdalena Brander/Sveriges Radio

Skräddarsydd lösning för Vincent med adhd och autism

"Det är en enorm skillnad"
3:23 min

Skola, fritids och även bostad - i samma lägenhet. Så ser den unika lösningen ut för 7-åriga Vincent som har diagnoserna adhd och autism.

För bara 1,5 år sedan mådde Vincent dåligt och tillvaron var kaotisk runt honom. Idag mår han mycket bättre efter att hans skola Docksta friskola och Kramfors kommun hittade en lösning som är unik i Sverige. 

Man har inrett en lägenhet där Vincent både går i skola och på fritids. Varannan vecka bor han också i lägenheten. Lägenheten är en trea och i hallen möts man av samtliga veckodagar uppsatta på väggen. Varje dag schemaläggs i form av bilder. Och för varje aktivitet tar Vincent en bild föreställande en aktivitet. Detta blir ett tydligt sätt för honom att veta vad han ska göra och vad han har utfört.

– Man börjar med en kartläggning. Vem är Vincent? Efter det började vi fundera på en lägenhet, berättar Vincents elevassistent Janne Smedberg.  

– Men så tänkte vi ett steg till. Det kommer säkert bli ett boende också. 

Har man autism är man känslig för ändringar, så det ska man undvika. Man har därför inrett lägenheten så att den ska fungera i minst tio år. 

Vilka framsteg har Vincent gjort?

– Det är en enorm skillnad. Tänk att det var ungefär 1,5 år sedan vi startade. Nu sitter vi här och killen är helt lugn och avslappnad och kan bygga lego. Han vet precis vad som händer hela dagen. Bara det gör att han blir en lugn kille.

Tanken är att Vincent ska komma tillbaka till skolan i den takt som passar honom. En början är att ha slöjdlektioner på skolan på söndagar och matematik på måndagar.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".