Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister. Foto: Sara Johansson/Sveriges radio
Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio

Näringsminister Damberg besökte industrier i Västernorrland

Näringminister Mikael Damberg: Den traditionella industrin går bättre idag
4:01 min

Näringsminister Mikael Damberg besökte idag permobil och SCA. Det är en del av en turné som han gör runt om i landet för att ta reda på vad industrin behöver för att växa.

Ungefär en miljon svenskar jobbar inom industrin och just nu är näringsminister Mikael Damberg på resa genom Sverige för att ta reda på vad industrin behöver för att växa. Idag besökte han Västernorrland och bolagen Permobil och SCA. 

– De är noga med att säga att deras stora utmaning är kompetensförsörjning både på kort och lång sikt, att vi fortsätter bygga ut universitet och högskolor, att vi ser till att klara rekryteringen för dem. Men också hur viktigt det är med internationella marknader, säger Mikael Damberg. 

Pratar man inte om transportfrågan?

– Infrastruktur är ju en förutsättning för industrin, inte minst för skogsindustrin för att man ska vara konkurrenskraftig. Kompetensförsörjning och infrastruktur är väl de viktigaste frågorna som har kommit upp , säger han. 

Har du fått konkreta frågor om ostkustbanan?

– Ja, det har nämnts idag och det har också nämnts hur de ser på  flödena framöver, och hur viktig järnvägen är för de tunga transporterna i Sverige, säger Mikael Damberg.

Kan du hjälpa till här?

– Regeringen förbereder just nu inför nästa års beslut om vilka objekt och investeringar som komma fram i nästa planperiod. Inför nästa planperiod har vi budgeterat med 100 miljarder kronor mer än tidigare, så regeringen växlar ju upp hela investeringsdelen för att kunna göra större investeringar. Men det är först nästa år som man sätter foten på vilka objekt som det handlar om, säger han. 

Kan det landa pengar i ostkustbanan?

– Det kan jag inte svara på innan man har fattat beslut. Men alla regioner gör ju sina inspel nu och framför sina behov och då är det viktigt att svensk industri är framme och säger att det här också har industriella effekter för exportindustrin till exempel. Där har jag haft flera möten med den svenska industrin Sverige  där de har framfört sina prioriteringar  så att vi har som beslutsunderlag för nästa års beslut, säger Mikael Damberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".