Elin Hagen, barnsjuksköterska på barn- och ungdomspsykiatrin på Sundsvalls sjukhus. Foto: Billy Abraha/SR
Elin Hagen, barnsjuksköterska på barn- och ungdomspsykiatrin på Sundsvalls sjukhus. Foto: Billy Abraha/SR

Frågor och svar om neuropsykiatriska diagnoser

Barnsjuksköterska: Få ditt barn att lyckas
11 min

Våra lyssnare fick ställa frågor gällande neuropsykiatriska diagnoser och barnsjuksköterskan Elin Hagen svarade.

I veckan har vi kastat ljus på neuropsykiatriska diagnoser från lite olika perspektiv, och för att lära oss mer ställde vi bland annat lyssnarfrågor till barnsjuksköterskan Elin Hagen.

Var vänder man sig om man tror att det är något som inte står helt rätt till med sitt barn?

– Är barnet litet behöver man kolla av med förskolepersonalen, går det i skolan behöver man kolla av med skolsköterskan. Är det ett litet barn kan man vända sig till BVC och är det ett barn i skolålder så kan man vända sig till skolsköterskan. Är man väldigt orolig och skolan också är väldigt orolig kan man vända sig till oss på BUP, säger Elin Hagen, som är barnsjuksköterska på barn- och ungdomspsykiatrin på Sundsvalls sjukhus.

Vad gör man om ens barn ger sig på andra barn?

– Man får försöka tänka på vad klarar det här barnet för miljöer? Det kanske inte klarar av att vara i sådana miljöer där det är många andra barn. Utan man kanske behöver anpassa det, så att man inte utsätter barnet för massa misslyckanden.

En del föräldrar isolerar sig för att det blir problem med barnet?

– De här familjerna får jobba hela tiden, och man kanske får tänka bort de här vanliga middagsbjudningarna där ens barn riskerar få det tufft och jobbigt. Man får välja arenor där barnet kan lyckas, och man kanske får träffas på andra sätt. Gärna på ställen där ens barn gillar att vara och där det brukar fungera hyfsat bra.

– Vårt viktigaste uppdrag som föräldrar under den här tiden är att få sitt barn att lyckas så att de inte får den här negativa självbilden. Utan att de får känna jag är bra och jag kan, säger Elin Hagen, barnsjuksköterska på barn- och ungdomspsykiatrin på Sundsvalls sjukhus.

 

Fler frågor och svar i ljudinslaget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".