Akzo Nobel Stockvik
Akzo Nobel Stockviksverken Foto: Pressbild/Akzo Nobel

AkzoNobel planerar skilsmässa från kemidelen till nästa år

Svenska vd:n: Vi ser det som en möjlighet att växa oss starkare
2:01 min

Det är en turbulent tid för AkzoNobel med 2 700 anställda i Sverige, många i Sundsvall, Örnsköldsvik och Ånge. Den multinationella färg- och kemijätten, präglas nu av både uppstyckning och starka uppköpsrykten.

Det pågår en uppslitande kamp om framtiden för AkzoNobel, med huvudkontor i Nederländerna, som nyligen redovisade rekordresultat för första kvartalet. Amerikanska PPG har lämnat tre bud för att köpa upp sin europeiska konkurrent, och tre gånger har AkzoNobels ledning sagt nej, senast i måndags.

– Det är ett mycket bättre scenario att fortsätta på den väg vi nu går på.

Thierry Vanlancken sitter i AkzoNobels företagsledning, som alltså avvisar PPG:s bud, bland annat för att PPG inte ska ha redovisat hur sammanslagningen ska klara en granskning från konkurrensmyndigheterna.

Fast det senaste budet värderar AkzoNobel till motsvarande över 250 miljarder kronor, och en amerikansk hedgefond som äger 3 procent av aktierna i AkzoNobel vände sig igår till domstol för att försöka få AkzoNobels styrelseordförande sparkad för sitt agerande i PPG-affären.

Thierry Vanlancken vet inte om PPG kommer lägga även ett fjärde, mer fientligt bud på AkzoNobel.

– De gick ut i pressen och sa att detta var deras sista vänliga bud. Jag vet inte om betoningen är på "sista" eller på "vänligt", men jag tror att vi från AkzoNobel gjorde klart vilken vår väg framåt är.

Vill göra sig av med kemiverksamheten

Parallellt med budstriden jobbar AkzoNobels ledning vidare med sina planer på att göra sig av med kemidelen av företaget, en verksamhet med 1 700 anställda här i Sverige.

Kemidelen kan nästa år antingen bli ett fristående börsbolag eller säljas till något annat företag.

Förändringar kan alltid skapa oro, men vd:n för AkzoNobel Sverige, Lars Andersson, tror på uppdelningen.

– 75 procent av verksamheten i Sverige är baserad på kemi. Våra kemidelar går väldigt bra, och vi ser det här som en möjlighet att kunna växa oss ännu starkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".