Johanna Hejdenberg, som är vice ordförande i Mittmedias fackklubb.
Tidigare har Mittmedias fackklubb riktat misstroendeförklaringar mot ledningen på grund av hur personalpolitiken skötts. Foto: Catrin Landén / Emma Åhlström / P4 Gävleborg

Facket: Mittmedia hotar förtroendevalda med avsked

Johanna Hejdenberg, facklig företrädare: Vi är förvånade och chockade
1:09 min

Mittmedia ska ha hotat fackliga förtroendevalda med avsked, flera misstroendeförklaringar riktas mot chefer inom företaget. Det rapporterar tidningen Journalisten.

Hoten om avsked ska allvarligt ha skadat samarbetet mellan journalistklubben och arbetsgivaren, och igår satt parterna i ett långt krismöte.

P4 Gävleborg har sökt Mittmedias vd Per Bowallius. I ett mejlsvar till tidningen Journalisten så förnekar han att fackligt förtroendevalda skulle ha hotats med avsked. 

Men Johanna Hejdenberg, vice ordförande i fackklubben, säger att tidningens uppgifter stämmer.

– Vi är förvånade och chockade över att få höra detta från arbetsgivaren, säger Johanna Hejdenberg. Jag trodde inte jag skulle behöva höra detta som fackligt förtroendevald av en arbetsgivare 2017.

Men hon säger sig ändå ha hopp.

– Vi är förvånade och chockade.

– Jag hoppas att vi kan komma till en punkt där vi kan prata om sakfrågorna – hur arbetsmiljön på våra tidningar ska bli bättre, eftersom det är därför vi gjort misstroendeförklaringarna från början, säger hon.

Tidigare har Mittmedias fackklubb riktat misstroendeförklaringar mot ledningen på grund av hur personalpolitiken skötts. Bland annat har två skyddsombud fått sluta inom loppet av ett år och fått avtal med tystnadsklausuler att skriva på.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".